Ameriški pit bull terier

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ameriški pit bull terier
000 American Pit Bull Terrier.jpg
Druga imena
  • Pit Bull
  • Pitbull Terrier
Vzdevki
  • Pit
  • APBT
IzvorZDA
Foundation stock
Izgled
TežaSamec5,8-27,2
Samica13,6-22,6
VišinaSamec45-53
Samica43-50
Kožuhgladek
tanek
enojni
BarvaVeč spremenljivih barv in kombinacij (razen merle).
Najpogostejša je rdeča, črna in barva jelenove kože
Leglo5–10
Življenjska doba8–15 let
Domači pes (Canis lupus familiaris)

Ameriški pitbul terier je čistokrvna pasma psov, ki jo priznava Združeni kinološki klub (UKC) in Ameriško združenje rejcev psov (ABDA), ne pa tudi Ameriški kinološki klub (AKC). Gre za srednje velikega, inteligentnega, kratkodlakega psa, trdne postave, katerega predniki so prišli iz Britanskega otočja. V primerjavi z angleškim stafordskim bull terierjem je ameriški pitbul terier večji za 15 do 20 cm in težji za 11 do 16 kg. Ameriški pitbul terierji se razlikujejo po velikosti. Samci so običajno visoki od 45 do 53 cm in težki od 15 do 27 kg, samice pa visoke običajno od 43 do 50 cm in težke od 13 do 22 kg.

Po navedbah ADBA naj bi bil ameriški Pitbul srednje velik, s kratkim plaščem in gladko natančno opredeljeno mišično strukturo. Oči naj bi bile okrogle ali mandljaste, ušesa pa majhne do srednje velikosti. Rep je predpisan, da je rahlo debel in se do konice zožuje. ADBA zahteva, da je plašč sijajen, gladek, kratek in trden na dotik. Barvni vzorci ki so značilni za to pasmo so enobarvni ali smoking.

Kljub pogovorni rabi izraza "pitbul", ki zajema celotno kategorijo psov, in zakoniti uporabi izraza, ki vključuje več pasem v zakonodajo, nekateri konzervativno poklicni rejci ameriškega pitbul terierja ter nekateri strokovnjaki in privrženci trdijo da je v preteklosti Ameriški pitbul terier edini pravi "pitbul" in edina pasma, ki bi jo bilo treba označiti kot tako.

Dvanajst evropskih držav, pa tudi Avstralija, Kanada, Ekvador, Malezija, Nova Zelandija, Portoriko, Singapur in Venezuela, so uvedle določeno vrsto pasme specifične zakonodaje o psih tipa bul, vključno z ameriškimi Pitbul terierji, od popolnih prepovedi do omejitev in pogojev glede lastništva. Država Novi Južni Wales v Avstraliji omejuje pasmo, vključno z obvezno sterilizacijo. Pasma je prepovedana v Združenem kraljestvu, v kanadski provinci Ontario in na številnih lokacijah v ZDA.