Alborz

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Gora Damavand, najvišja gora v Iranu, v gorovju Alborz

Alborz, poznan tudi pod imenom Alburz, Elburz, Elborz ali Elburs, je gorovje v severnem Iranu, ki se razteza od meje z Azerbajdžanom, vzdolž zahodne in celotne južne obale Kaspijskega morja, nadaljuje proti severovzhodu in se v severnem delu Horasana združi z Aladagh gorovjem. Gorovje je razdeljeno na zahodni, osrednji in vzhodni del. Zahodni del Alborz gorovja (običajno imenovan kot gorovje Talish), se na jugovzhodu razprostira skoraj do zahodne obale Kaspijskega morja. Osrednji del gorovja Alborz poteka od zahoda proti vzhodu, vzdolž celotne južne obale Kaspijskega morja, medtem ko vzhodni del poteka po severovzhodni smeri, proti severnem delu Horasan regije, jugovzhodno od Kaspijskega morja. Damavand, najvišja gora v Iranu, se nahaja v osrednjem delu Alborz gorovja.

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Ime Alborz izhaja iz imena Harā Bərəzaitī, legendarne gore, ki se omenja tudi v sveti knjigi Avesti. Ime legendarne gore izhaja iz protoiranskega imena Harā Bṛzatī (Hara = „čuvaj”, „stražar” + Brzant = „visoko”). Sorodno etimologijo ima tudi kavkaška gora Elbrus, katero ime je metateza imena „Alborz”.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Gorovje Alborz se razteza od severozahoda, od meje z Azerbajdžanom in Armenijo, preko južnega dela Kaspijskega morja in končuje na jugu, z mejo med Turkmenistanom in Afganistanom. Gorovje je široko samo od 60 do 130 km, a predstavlja naravno mejo med južno kaspijsko in iransko planoto. Damavand je s 5.621 metrov nadmorske višine najvišja gora v Iranu.

Ekologija[uredi | uredi kodo]

Ekološko gledano so južna območja Alborza v glavnem suha oz. polsuha, z zelo malo padavin in malo dreves, medtem ko severni deli spadajo v kaspijsko - hirkanijsko ekoregijo, ki je zelo bogata z gozdovi, pragozdovi in džunglami. Juniper je najpogostejše drevo na nedostopnih območjih oziroma višjih legah južnega dela Alborza, kjer rastejo tudi grmi s pistacijami, javorjem in mandlji. V severnem delu Alborza so bukovi in hrastovi gozdovi, raste tudi divja cipresa in v zahodnih dolinah centralnega Alborza rastejo oljke. Pomembne živali v Alborz gorovju so: Bezoarski kozorog, lisica, perzijski damjak, divji prašič, rjavi medved, perzijski leopard, indijski volk, kanja, gos, žolna, beloglavi jastreb, orel. Tudi izumrli kaspijski tiger je živel v Alborz gorovju.

Smučišča[uredi | uredi kodo]

Zaradi dobro zasneženih zim, je na območju Alborza kar nekaj smučišč. Nekateri celo menijo, da so med najboljšimi smučišči na svetu, kot recimo Dizin, Shemshak, Tochal in Darband.

Vrhovi, jezera in znamenitosti[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  • North, S.J.R., Guide to Biblical Iran, Rome 1956, p. 50

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]