ACOG

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Jurišna puška M4A1 z namerilno napravo ACOG

ACOG (angleško Advanced Combat Optical Gunsight) je vojaška kratica, ki označuje Izpopolnjen bojni optični namerilnik in je del modifikacijskega programa ameriških oboroženih sil SOPMOD. Proizvaja ga ameriško podjetje Trijicon in ga je razvilo brez vladne podpore kljub očitnemu namenu za vojaško rabo.

ACOG je izboljšan strelni daljnogled s 4-kratno povečavo, ki omogoča, lažje prepoznavanje in merjenje ciljev do 600 m; skala znotraj daljnogleda pa omogoča lažje ocenjevanje oddaljenosti tarče. Za uporabo v pogojih slabe vidljivosti in ponoči ima izvedeno osvetljevanje skale z radioaktivnim vodikovim izotopom tritijem, zaradi česar ne rabi baterijskega napajanja. Ker pa ima tritij razpolovno dobo približno 12,3 let, se v tem času svetilnost zniža na polovico in po določenem času je potrebna menjava kapsule s tritijem.

Izdelan je iz aluminija in je vodotesen do globine 30 metrov. Prvotno je bil namenjen namestitvi na jurišno puško M16 in karabinko M4, kasneje so dodali možnost namestitve tudi na nekatera druga strelna orožja.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]