1408 (film)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
1408
Režiser Mikael Håfström
Producent Lorenzo di Bonaventura
Scenarist Matt Greenberg
Scott Alexander
Larry Karaszewski
Igralci John Cusack
Samuel L. Jackson
Mary McCormack
Tony Shalhoub
Len Cariou
Isiah Whitlock, Jr.
Jasmine Jessica Anthony
Glasba Gabriel Yared
Distribucija Dimension Films
Metro-Goldwyn-Mayer
Datum izida 22.junij 2007
Dolžina 106 min.
Država Flag of the United StatesZDA
Jezik angleščina
Proračun $25.000.000

1408 je ameriška psihološka grozljivka iz leta 2007, ki je bila posneta po kratki istoimenski zgodbi Stephena Kinga. Film je režiral švedski režiser Mikael Håfström, v njem pa igrajo John CusackSamuel L. JacksonMary McCormackTony ShalhoubLen CariouIsiah Whitlock, Jr. in Jasmine Jessica Anthony. Film je bil izdan 22. junija 2007 v ZDA čeprav je na spletni strani podan datum 13. junij.

Film sledi Mike Enslinu, pisatelju specializiranemu predvsem za grozljivke. Njegova kariera temelji na raziskovanju tako imenovanih krajev kjer straši, katere pogosto zapusti razočaran in pesimističen. Ko prejme anonimno pismo, Mike izve za Hotel Dolphin v New Yorku, kjer se nahaja zloglasna soba 1408. Poln zanimanja a skeptičen se odloči prespati za eno noč v sobi, čeprav mu menedžer Gerald Olin to močno odsvetuje. Film spremlja Mikejove bizarne izkušnje v sobi 1408.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Mike Enslin (John Cusack) je ciničen in skeptičen pisatelj, ki se po smrti hčere Katie (Jasmine Jessica Anthony), odtuji s svojo ženo . Utrujen in čustveno nedotakljiv Mike, piše uspešne knjige o nadnaravnih dogodkih v katere sam ne verjame. Po izidu svoje zadnje knjige, dobi anonimno razglednico na kateri je Delfin, hotel v New Yorku na aveniji Lexington, na njej pa piše ''Ne hodi v sobo 1408''. Ker vidi to kot izziv, Mike rezervira sobo v hotelu. Menedžer hotela, Gerald Olin (Samuel L. Jackson), ga skuša prepričati da ne bi najel te sobe, saj je v 95. letih v njej umrlo 56 ljudi in noben ni preživel več kot uro v njej. Vse naj bi se začelo, ko je poslovnež Kevin O'Malley v tej sobi naredil samomor, kmalu po odprtju hotela. Mike, ki v nadnaravne reči ne verjame, vztraja da želi ostati v tej sobi. Olin pa mu odvrne, da v sobi ne straši ampak je ''soba zlobna''.

Ko je enkrat v sobi, jo Mike opiše in posname s svojim snemalcem zvoka. Po tem začne radio igrati pesem ''We've Only Just Begun'' skupine The Carpenters. Mike meni, da ga poskuša Olin le prestrašiti. Ob 20:07 začne pesem spet igrati in digitalna ura začne odštevati. Mike začne dobivati privide duhov prejšnjih žrtev in svoje družine, vključno s svojim očetom in hčerjo Katie. Mike skuša zapustiti sobo vendar je na nikakršen način ne more.

Mike s prenosnikom pokliče svojo odtujeno ženo Lily (Mary McCormack) in jo prosi naj pokliče policijo, vendar računalnik preneha delovati. Temperatura v sobi se spusti pod ničlo, ko računalnik začne ponovno delovati. Lily mu pove, da je policija preiskala sobo 1408, vendar je ta prazna. Nato se v video klepetu pojavi Mikeov dvojnik, ki prosi Lily naj pride v sobo in na koncu pomežikne Mikeu. Soba se začne tresti in iz slike v postelji, na kateri je naslikana ladja v nevihti, začne liti voda. Mike se zbudi na plaži in doživi nesrečo med deskanjem, ki smo jo videli prej v filmu. Njegovo življenje nato teče naprej in pobota se z Lily. Ker Mike meni, da so bile izkušnje s sobo 1408 le sanje, ga Lily opogumlja naj napiše knjigo o njej. Ko obišče pošto, tam prepozna zaposlene Hotela Delfin. Zave se, da je še vedno ujet v sobi 1408. Pojavi se Katiein duh, ki umre v Mikeovem naročju. Odštevanje ure pride do konca in soba se spremeni v normalno stanje.

Mike nato zažge sobo in jo namerava uničit. Uleže se na tla in se začne smejati svoji zmagi nad sobo, ko ga iz nje rešijo gasilci. Olin v svoji pisarni reče ''Bravo g. Elsin''.

Mike preživi in se vrne domov k Lily. Skupaj prebolita Kateino smrt in začneta živeti novo življenje.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]