Živosrebrni termometer

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Živosrebrni termometer

Živosrebrni termométer ali živosrebŕni toplomér je merilna priprava za določanje temperature, katere delovanje temelji na temperaturnem raztezanju živega srebra. Sestavljen je iz steklene cevke, napolnjene z živim srebrom. Prostornina živega srebra se z naraščajočo temperaturo povečuje. Temperaturo odčitamo tako, da pogledamo, do katere oznake na cevki sega stolpec živega srebra. Zaradi natančnejšega odčitavanja je na enem koncu steklene cevke bučka, ki vsebuje večino živega srebra; raztezanje in krčenje prostornine živega srebra je tako v cevki s tankim presekom sorazmerno večje.

Fizikalne osnove delovanja[uredi | uredi kodo]

Od česa je odvisno, za koliko se pri segrevanju spremeni prostornina snovi? Očitno je absolutni prirastek tem večji, čim več snovi imamo. Odvisen je tudi od tega, za kolikšno spremembo temperature (dT) gre, in dokler spremembe niso prevelike, smemo vzeti, da je prirastek (dV) kar premosorazmeren spremembi temperature:

Sorazmernostni koeficient β z enoto K-1 imenujemo temperaturni koeficient prostorninskega raztezka. Če zgornjo enačbo zapišemo malo drugače, ga lahko eksplicitno izrazimo:

Koeficient β pove relativno spremembo prostornine snovi pri spremembi temperature 1 K. Odvisen je predvsem od vrste snovi, pri dani snovi pa se lahko tudi spreminja s temperaturo.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]