Življenje moje – mojega dela sad

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Življenje moje – mojega dela sad je zbirka pesmi, ki jih je zapisala Danica Elbl. Izšla je leta 2008 v samozaložbi.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Pesniška zbirka je razdeljena na deset poglavij: življenje moje – mojega dela sad, svet teme, krutost sveta, hodimo po isti poti, čustva, pogrešam te, posvečene vam, za trto in dom, praznični dan in pot do srca.

Liki[uredi | uredi kodo]

Glavni lik je avtorica pesmi, ki vanje vnaša svoje notranje doživljanje sebe in sveta ter poudarja vrednote, ki so zanjo in za svet okoli nje ključnega pomena, saj predstavljajo smernice ravnanja v medosebnih odnosih. V spoštovanju le teh vidi lepšo prihodnost vseh ljudi. Stranski liki, oče, mati, mož in sin, se nanašajo predvsem na družinske vrednote, ki jih poudarja skozi vso zbirko pesmi.

Analiza pesniške zbirke[uredi | uredi kodo]

Pesmi so lirične, saj so izrazito čustveno obarvane. Izvirajo iz avtoričinega notranjega doživljanja sveta. Preproste so v besedi in slogu in realistično prepletene v odnosu do življenja, kakor ga je sama občutila. V pesmi vnaša vrednote, med katere prišteva družino, prijateljstvo, pristne odnose med ljudmi ter pomen domačega kraja in korenin posameznika.

Vsebina pesmi daje slutiti občutljivo dušo, ki pa kljub razočaranjem najde pravo mero optimizma in pogosto humorno zaključi misel ter se razdaja za ljudi. Pomembno je dobro, ki nadomesti temo, strah, težave, če človek verjame v prijaznost, iskrenost, pomoč sočloveka.

Viri[uredi | uredi kodo]

Elbl, Danica: Življenje moje – mojega dela sad. Benedikt: Samozaložba, 2008 (COBISS)

Literatura[uredi | uredi kodo]

Šauperl, Marija (2008): Beseda o avtorici. (113-114 str.) V: Elbl, Danica (2008). Življenje moje – mojega dela sad. Benedikt: samozaložba.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]