Železniški vagon

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Potniški vagon
Dotrajani tovorni železniški vagon v Ljubljani

Železniški vagon (ali krajše, vagon) je vozilo na železniški progi, ki ni lokomotiva ter omogoča drugačno vlogo poleg same vleke, čeprav so nekateri vagoni tudi motorizirani. Vagoni se lahko spnejo skupaj v vlak, ki ga vleče lokomotiva ali pa so sami gnani.

Večina vagonov prevaža plačljiv tovor, razdeljen na potniški in tovorni, obstajajo pa tudi neprofitni vagoni, namenjeni za železniško rabo, kot je vzdrževanje.

Potniški vagoni[uredi | uredi kodo]

Tovorni vagoni[uredi | uredi kodo]

To so vagoni vseh vrst, za katere je skupno, da so namenjeni za prevoz vseh vrst tovora. Poznamo odprte in zaprte tovorne vagone. Poleg tega so tu še cisterne in vagoni za prevoz avtomobilov. Vagoni lahko prevažajo kosovni tovor npr. les, pločevino..., razsuti tovor npr.: kremenčev pesek, žito, gramoz, premog, cement... in tekočine npr.: bencin, nafto... Popravila tovornih vagonov se v Sloveniji primarno izvajajo v SŽ-CD Proizvodnja Dobova.

Tovorni vagoni se delijo v štiri skupine: Odkrit, pokrit, ploščnik in posebni vagon. Med odkrite spadajo serije E in F. Med pokrite vagone spadajo serije G, H, I in T. Med ploščnike spadajo serije K, L, O, R in S. Med posebne vagone pa spadajo serije U in Z.

Neprofitni vagoni[uredi | uredi kodo]

Vojaški vagoni[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]