Pojdi na vsebino

Športna gimnastika

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Športna gimnastika

Športna gimnastika je zvrst gimnastike, pri katerem gre predvsem za akrobatiko, seveda pa telovadce in telovadke odlikuje tudi niz ritmičnih sposobnosti (gibčnost).

S športno gimnastiko se ukvarjajo tako moški kot ženske.

Imenujemo jo tudi orodna gimnastika, saj telovadci in telovadke tekmujejo na orodjih. Vsa orodja omogočajo raznolikost gibanja telesa v različnih položajih. Moški tekmujejo na šestih orodjih: na parterju, na konju z ročaji, na krogih, preskoku, bradlji in drogu. Ženske tekmujejo na štirih orodjih: na preskoku, na dvovišinski bradlji, na parterju in gredi.

Z gimnastiko se predvsem dekleta začnejo ukvarjati že zelo zgodaj, nekatere že pri treh letih starosti. Fantje se z gimnastiko začnejo ukvarjati med petim in enajstim letom starosti. Ženske se z gimnastiko prenehajo ukvarjati običajno okoli 25 leta, razen če pridejo vmes poškodbe in so se prisiljene nehati profesionalno ukvarjati s športom. Gimnastika je namreč šport, pri katerem se poškodbe zelo hitro zgodijo. Moški se z gimnastiko običajno ukvarjajo dalj časa, saj njihovo telo pri 30. letih lahko še zelo aktivno deluje, medtem ko pri ženskah pri taki starosti to ni več mogoče. Ženske običajno dosegajo uspehe kariere med 15-im in 20-im letom starosti, moški pa zaslovijo kasneje.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]