Španski lazar

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Španski lazar

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Mollusca (mehkužci)
Razred: Gastropoda (polži)
Naddružina: Arionoidea
Družina: Arionidae (lazarji)
Rod: Arion
Vrsta: A. vulgaris
Znanstveno ime
Arion vulgaris
Moquin-Tandon, 1855[1]
Sinonimi

Arion rufus var. vulgaris Moquin-Tandon, 1855
Arion lusitanicus auct. non Mabille

Španski lazar (znanstveno ime Arion vulgaris je vrsta polžev lazarjev, ki je uvrščena med 100 najhujših tujerodnih invazivnih vrst na evropskem seznamu tujerodnih in invazivnih vrst (DAISIE - Delivering Alien Invasive Species Inventories for Europe).[2]

Opis[uredi | uredi kodo]

Odrasli španski lazarji dosežejo dolžino med 80 in 120 mm. So vsejedi in se prehranjujejo s širokim izborom zelenih rastlin, z razpadajočimi organskimi snovmi, pa tudi z mesom živalskih trupel.[3] Kjer se pojavijo v večjem številu postanejo resen škodljivec.

Njegov prvoten habitat je Iberski polotok, kasneje pa so ga v osrednjo oziroma zahodno Evropo in Slovenijo zanesli z rastlinami in prstjo. V Sloveniji so polža prvič opazili v začetku osemdesetih let 20. stoletja,[3] leta 1998 pa so tega polža odkrili tudi v ZDA.[2]

V Sloveniji je edini naravni sovražnik španskega lazarja polž črvasti golač, ki se hrani z jajčeci drugih polžev, vendar pa je v Sloveniji razširjen le v Prekmurju.[4]

Opis vrste[uredi | uredi kodo]

Leta 1956 so o invazivnem pojavljanju španskega lazarja prvič poročali iz Francije. Takrat pa so ga napačno določili za Arion lusitanicus (Mabille, 1868),[5] Takrat so domnevali, da se razširja predvsem s transportom zelenjave, kar pa se je kasneje izkazalo za napačno. Kasneje se je izkazalo tudi, da je Arion lusitanicus ozko razširjena endemična vrsta, ki je razširjena v gorovju Serra da Arrábida južno od Lizbone na Portugalskem.[6] Znanstveniki so naknadno ugotovili, da se vrsti Arion vulgaris in Arion lusitanicus razlikujeta po anatomskih značilnostih, obliki spermatofora in številu kromosomov.[7]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Moquin-Tandon A. (1855). Histoire naturelle des mollusques terrestres et fluviatiles de la France contenant des études générales sur leur anatomie et leur physiologie et la description particulière des genres, des espèces et des variétés. Tome second. pp. 1-646, atlas 1-92, Pl. I-LIV [= 1-54]. Paris. (Baillière).
  2. 2,0 2,1 DAISIE European Invasive Alien Species Gateway. Arion vulgaris. Zadnjič posodobljeno 30. oktobra 2006, dostopano 27. septembra 2009.
  3. 3,0 3,1 »Podatkovna zbirka fotografij nevretenčarjev«. Prirodoslovni muzej Slovenije. Pridobljeno 2. oktobra 2019.
  4. »Rdeči polži požrejo vse, na kar naletijo: Pomagata pivo in race«. Dnevnik. 28. julij 2009. Pridobljeno 2. oktobra 2018.
  5. (francosko) Van Regteren Altena C.O. (1956). "Notes sur les limaces, 3. (in cooperation with D. Aten & A. R. Schouten). Sur la présence en France d’Arion lusitanicus Mabille". Journal de Conchyliologie 95: 89-99.
  6. Castillejo J. (1997). "Las babosas de la familia Arionidae Gray, 1840 en la Península Ibérica e Islas Baleares. Morfología y distribución. (Gastropoda, Pulmonata, terrestria nuda)". Revista, Real Academia Galega de Ciencias 16: 51-118. Santiago de Compostela.
  7. (špansko) Castillejo J. (1997). Babosas del Noroeste Ibérico. Universidade de Santiago de Compostela, Spain, 192 pp.