Časovni stroj (film, 1960)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Časovni stroj
Poster for the 1960 film The Time Machine.jpg
Promocijski plakat, ustvaril Reynold Brown
Režiser George Pal
Producent George Pal
Scenarist David Duncan
Temelji na Časovni stroj, H. G. Wells
Igralci Rod Taylor
Alan Young
Yvette Mimieux
Sebastian Cabot
Whit Bissell
Pripovedovalec Rod Taylor
Glasba Russell Garcia
Direktor fotografije Paul Vogel
Montaža George Tomasini
Distribucija Metro-Goldwyn-Mayer
Datum izida
17. avgust 1960
Dolžina
103 minut
Država Združene države Amerike
Jezik angleščina
Proračun 829.000 USD[1]
Dohodek bruto 2.610.000 USD[1]

Časovni stroj (v izvirniku angleško The Time Machine, v promocijske namene naslovljen tudi kot H.G. Wells' The Time Machine) je ameriški znanstvenofantastični film režiserja in producenta Georgea Pala, ki je izšel leta 1960 v distribuciji Metro-Goldwyn-Mayer.

Zgodba nekoliko ohlapno temelji na istoimenski noveli angleškega pisatelja H. G. Wellsa in govori o izumitelju iz viktorijanske Anglije, ki ustvari napravo za potovanje v času ter z njo odpotuje v daljno prihodnost, kjer ugotovi, da so se potomci ljudi razdelili v dve vrsti. V glavnih vlogah so zaigrali Rod Taylor, Yvette Mimieux in Alan Young.

To je prva filmska adaptacija Wellsove klasike (z izjemo BBC-jeve televizijske igre iz leta 1949). Pal je pred tem posnel že priredbo Vojne svetov (1953) in več drugih uspešnih znanstvenofantastičnih filmov, ki so močno popularizirali ta žanr v ZDA. Časovni stroj je priredil širokemu občinstvu in izpustil številne filozofske motive iz izvirnika ter poudaril predvsem pustolovsko plat. Film je doživel velik uspeh, sekvenčni prikaz spreminjanja sveta in drugi posebni učinki pa so Palu prinesli oskarja za posebne učinke. Nominiran je bil tudi za nagrado Hugo.

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 The Eddie Mannix Ledger, Los Angeles: Margaret Herrick Library, Center for Motion Picture Study .

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Brosnan, John (2011). "Pal, George". V Nicholls, Peter; Clute, John; Langford, David. The Encyclopedia of Science fiction (3. izd.). Gollancz & SFE, Ltd. 
  • Nicholls, Jack; Nicholls, Peter (2011). "Time Machine, The". V Nicholls, Peter; Clute, John; Langford, David. The Encyclopedia of Science fiction (3. izd.). Gollancz & SFE, Ltd. 
  • Stafford, Jeff. "The Time Machine (1960)". Turner Classic Movies. Pridobljeno dne 16.10.2015.