Časopis za kritiko znanosti

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Naslovna stran Časopisa za kritiko znanosti iz leta 1985.

Časopis za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo (COBISS) je družboslovna in humanistična znanstvena revija.

O reviji[uredi | uredi kodo]

Časopis za kritiko znanosti (ČKZ) izhaja v soizrajateljstvu Beletrine, zavoda za založniško dejavnost, in Inštituta Časopis za kritiko znanosti štirikrat v letu: spomladi (okvirno konec marca), poleti (okvirno konec junija), jeseni (okvirno septembra) in pozimi (okvirno konec decembra).

Časopis za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo je bila najstarejša publikacija Študentske založbe. Z izhajanjem je pričel leta 1973, ko ga je ustanovila Konferenca zveze skupnosti študentov Slovenije. Gre za uveljavljeno družboslovno in humanistično revijo, ki jo je v času študentskih nemirov v začetku sedemdesetih let ustanovila skupina radikalnih študentov in mlajših intelektualcev z namenom, da odprejo teoretski forum, kjer bo lahko nastopala tista znanost, ki se hoče oblikovati v toku refleksije najaktualnejših družbenih gibanj.

Revija je danes zavezana kritični obravnavi radikalnih pristopov in teorij družbenih gibanj in alternativnih političnih praks, socialno-ekoloških vprašanj, kulturnih študij in študij spola, znanstveno-tehnoloških sprememb, medijskih in komunikacijskih teorij, rizičnih tehnologij, socialno-pedagoških tem, marginalnosti, odvisnosti, hendikepiranosti itd., ki so jih obravnavali domači in tuji avtorji različnih strok.

Prav razvijanje transdisciplinarnosti pri obravnavi različnih družbenih fenomenov je temelj uredniške politike. Uredništvo in avtorji uporabljajo in premišljujejo tako klasične kot sodobne teoretske koncepte, poleg tega prevajajo tekste, pišejo recenzije in intervenirajo v javni prostor.

Revija je indeksirana v mednarodnih bibliografskih bazah:

Uredniški odbor[uredi | uredi kodo]

Glavni urednik: dr. Andrej Kurnik. Odgovorna urednica: Danijela Tamše.

Uredništvo: Sandi Abram, Jernej Amon Prodnik, Uršula Berlot Pompe, Barbara Beznec, Marta Gregorčič, Tatjana Greif, Nikolai Jeffs, Andrej Kurnik, Katarina Majerhold, Polona Mozetič, Andrej Pavlišič, Ajda Pistotnik, Danijela Tamše, Boris Vezjak, Simona Zavratnik, Arne Zupančič.

Mednarodno uredništvo: Dan Chodorkoff (Vermont), Nela Pamuković (Zagreb), Sandro Mezzarda (Bologna) Vjeran Pavlaković (Rijeka), Ian Parker (Manchester), Maple John Razsa (Maine), John Holloway (Puebla), Alan Soble (Philadelphia), Raúl Zibechi (Montevideo).

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]