Čamčatka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Čamčatka
RežiserMitja Novljan
ProducentBranislav Srdić
(izvršni producent)
ScenaristMitja Novljan
GlasbaMartin Štibernik
Direktor fotografijeRadovan Čok
MontažaAndrija Zafranović
Andreja Praprotnik
Studio
TV SLO
A Atalanta d.o.o.(izvršni producent)
Datum izida
18. november 1996
(TV SLO 2)
Dolžina
85 minut
DržavaSlovenija
Jezikslovenščina

Čamčatka je slovenski dramski TV film iz leta 1996. Scenarist in režiser Mitja Novljan je priredil povest Melitta Ivana Cankarja (iz knjige Volja in moč). Zanj je to celovečerni prvenec.

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Jakob je mladi zastopnik turistične agencije, ki mora poiskati kraj, kjer se bodo stranke ubile za transfer duše. Vmes poskuša odrasti. V mali vasi Ajda je lastnica hotela poligamna Melitta, s katero se Jakob zaplete. Preganja ga travma odsotnega očeta in sreča ga ravno v Ajdi, kjer je župan. Očetova ljubica je nimfomanska Ana.

Kritike[uredi | uredi kodo]

Ženja Leiler se je pritožila, da film in povest nimata kaj dosti skupnega, saj je Cankar meril razliko med umetnikom in mojstrom ter se pod Nietzschejevim spraševal o odnosu med voljo in močjo. Novljanu je očitala premajhno detajliranost in okorno naravnanost pripovedne-vsebinske linije, ki dajeta ne ravno koherentno celoto. Režija se ji je zdela pri tematiziranju neizrekljivega in skrivnostnega na pol poti ter okorno in včasih tudi diletantsko nadomeščena z artistično slikovnimi atrefakti ter Jakobovim off glasom in dialogi med protagonisti, ki postanejo zgolj neposredna razlaga dogajanja in zarisi psiholoških okvirov posameznih likov. To je po njenem privedlo do tega, da ni pravega dramatičnega loka in atmosferne govorice, ki bi poganjala in razgrinjala zgodbo ter da se z usmeritvijo k sami estetiki filmske slike proizvede številna praznostoječa, nepotrebna in za tekoč ritem moteča mesta. Oceno je zaključila z mislijo, da je trendovska zgodba s potencialno univerzalno poanto nekakšno ogrodje za avtorsko filmsko estetiko, ki bi rada mimogrede in preveč dobesedno proizvedla tudi kakšen »metafizični zamah«.[1]

Zasedba[uredi | uredi kodo]

vir[1]

Ekipa[uredi | uredi kodo]

vir[1]

Festivali[uredi | uredi kodo]

  • 6. Slovenski filmski maraton 1997[2]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 1,2 Leiler, Ženja. Artizem in transferji duše : televizijska Čamčatka Mitja Novljana. str. 8. Delo (22.11.1996), letnik 38, številka 270. Dokument v zbirki Digitalne knjižnice Slovenije.
  2. str. 6. Tednik (30.01.1997), letnik 50, številka 5. Dokument v zbirki Digitalne knjižnice Slovenije.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]