Pogovor:Bud Spencer

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Problemi s prevodom[uredi kodo]

Zdi se, da je bil ta članek narejen s prevodom iz angleškega, ki ponekod ni posrečen, drugod pa je napaka že pri prevodu v angleščino. Ne bom utegnil biti čisto dosleden (iti pogledati tudi v vire, ki so navedeni), bom pa navedel razlog za spremembo pri vsaki, tu pa posebej za tisto, kar je zapletenejše.

Na sredozemskih igrah leta 1951 v Aleksandriji (Egipt) je osvojil srebrno medaljo na isti tekmi na 100 m prosto.

Prevedeno iz angleškega:

In the 1951 Mediterranean Games in Alexandria (Egypt), he won a silver medal in the same 100 m freestyle event.

Italijansko:

Nel 1951 ai Giochi del Mediterraneo di Alessandria d'Egitto vinse due medaglie internazionali nel nuoto: secondo sia nei 100 m, sia con la 3 × 100 m mista.

Videti je, da je nekdo neposrečeno uporabil računalniško prevajanje iz Ita v Angl. Od tu bi bilo treba prevesti dobesedno:

Na Mediteranskih igrah 1951 v Aleksandriji v Egiptu je osvojil dve (mednarodni? pri nas je to samo po sebi umevno za Mediteranske igre?) medalji v plavanju: za drugo mesto na 100 m in 3 x 100 mešano.

Spremenil bom v: Na Mediteranskih igrah 1951 v Aleksandriji je osvojil dve srebrni medalji v plavanju: na 100 m prosto in v štafeti 3x100 m mešano. Marjan Tomki SI (pogovor) 12:08, 8. avgust 2023 (CEST)[odgovori]

Na wayback machine, kamor kaže sklic v našem članku, je podatek za 100 m prosto, manjka pa za 3x100 m mešano, ampak v italijanskem članku je sklic, ki bo veljaven, samo jaz ga zdajle ne bom uspel pretvoriti za v naš članek. Tudi sicer je še marsikaj čudno, recimo pri navajanju doseženih časov heats in heat prevedeno kot krog in vožnja, treba bi bilo verjetno oboje v predtekmovanje, samo bi moral pogledati, če je že kaj drugega ustaljeno...
Dobrodošel kdo drug, če uspe prej, kot bom jaz.--Marjan Tomki SI (pogovor) 12:27, 8. avgust 2023 (CEST)[odgovori]

Naredil sem nekaj sprememb, med drugim (več mest tudi po italijanskem članku Bud Spencer):

  • za povezave, kjer (še) ni slovenskih člankov (ali so še pomanjkljivi) sem te večinoma spremenil v medjezikovne, tako da je do nastanka slovenskih mogoče najti vsebino v drugem jeziku (večinoma italijanščini, ker je o njegovih sodobnikih iz otroštva, plavalnem klubu ipd. tam najboljši vir).
  • popravil več (strojnih) prevodov, npr.
  • langobardo je lombardski ali lombardijski
  • circolo nuoto je plavalni klub, ne naš krožek na šoli (kot je circolo velico jadralni klub)
  • spremenil ime Diamanteja v Diamante, ker je to sestra in ne brat

Za reči iz članka iz it bom kasneje prenesel sklice (prevedel, kar bo treba, da bodo delovale povezave nanje - pri le prenosu kaže da ne bi, ker so imena predlog in parametrov različna). -Ta nepodpisani komentar je dodal Uporabnik:Marjan Tomki SI (pogovorprispevki) 17:44, 24. maj 2024.

Super, le povezav na druge Wikipedije prosim ne vključuj, ker to odpelje bralca stran in ga verjetno zmede. Tukaj je praksa, da vključujemo rdeče povezave kot spodbudo, da nekdo članek napiše. — Yerpo Ha? 17:48, 24. maj 2024 (CEST)[odgovori]
Mislil sem, da {{ill}} (taka medjezikovna povezava) ni le kot spodbuda, da nekdo napiše članek, ampak lahko tudi od kod lahko tisti, ki dela slovenskega, črpa in/ali prevaja (vsebino in vire). Mene ne bi zmedlo, prej navedlo k temu, kar počnem trenutno. Bom shranil dosedanje spremembe in potem prosim daj pripombe, kaj je, oziroma če kaj ni sprejemljivo. Marjan Tomki SI (pogovor) 18:04, 24. maj 2024 (CEST)[odgovori]
Dalje...

Tole je bilo napisano 24. maja in pritisnjen gumb za objavo, a kaže da tedaj ni prijelo

Če/ko bo čas, da spet najdem WP:RS vire, bom dodal tudi, da je kot najstnik tudi boksal (serija zmag s K.O.), pa zgodba z uspehi pri rugby-ju (kot igralcu je oboje prišlo zelo prav, ker je pri obojem vedel, kaj dela).

  • Našel sem tudi napako - oziroma neskladnost med viri, tudi v Italijanskem članku - kolikor lahko vidim, selitev v Rim ni bila 1940, ampak 1943.
Podjetje njegovega očeta Alessandra - Sassa - in njegovega brata (podedovala sta tovarno kovinskega pohištva in več trgovin s pohištvom) v Neaplju, kjer je bilo od 1940 do 1943 v nad 200 hudih zavezniških bombardiranjih pristanišča, tovarna je bila kot kolateralna škoda pri napadu na ladjo s strelivom v pristanišču v bližini 1943 do zravnana s tlemi. Nekaj mesecev kasneje so Neapelj še zasedli Nacisti. Približno takrat se je očetov brat in solastnik podjetja Griggino z družino preselil v Milano, Carlov oče z družino pa - torej skoraj gotovo šele 1943, ne 1940 - preselil v Rim. Allessandro je tedaj verjel, da je izgubil vse, Rossa pa je je bila steber, ki je obdržal družino skozi najhujše obdobje v od vojne prizadetem Rimu.
V članek to dodam, ko bom lahko navedel po možnosti še kake vire (poleg knjige njegove hčere Cristiane Pedersoli: Bud v Italijanščini od lani iz Brenzone sul Garda, ki mi je bila za vadbo tega jezika, in po mojem občutku ni, a bi lahko bila pristranska). Za zdaj - in nekaj naslednjih dni, ko ne bom prišel do računalnika - končam.

Zgornje je torej bilo napisano in bi moralo biti objavljeno 24. maja zvečer, pa računalnik tedaj nekako ni shranil. Zdajle sem preveril, ali je kaka težava, če shranim zdaj (kaka sprememba koga drugega vmes ali kaj podobnega, kar bi lahko zmešalo pogovorno stran - sem že kdaj moral razveljavljati zadnjo spremembo, ker je zginil ves članek razen nje) in kaže da ni, tako da lahko zdaj tole shranim.

Verjetno bom danes zvečer - čez nekaj ur - in najbrž še kaj jutri - lahko še malo nadaljeval od tu dalje.

Predvsem bi tudi sliko, ki je zdaj v info okviru zamenjal s kako iz časa, ko je bil najbolj znan (in iz katerega filme še vrtijo - mislim da je ena primerna v zbirki), to ki je tam zdaj pa prestavil v del članka, kjer teče beseda o njegovih zadnjih letih, iz katerih je ta slika.

Sicer pa kaže, da je Cristianina knjiga (Pedersolijeve hčere) BUD - Un gigante per papa drugje sprejeta kot dober vir (recimo na katero šolo je hodil in tam igral rugby, v katerem plavalnem klubu je bil, ko je bil tri leta po vrsti prvak Italije na 100 m v plavanju...) tako da bom nekaj tega že dodal v članek, kasneje pa še kake vire dodatno (da ne bo ta vsebina odvisna le od enega vira). --Marjan Tomki SI (pogovor) 18:25, 26. maj 2024 (CEST)[odgovori]