Wikipedija:V živo/Desetletnica/Izjava

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
SloWiki10
Podporniki dogodka:


Mestna občina Ljubljana


Kiberpipa


Škrabčeva domačija

Izjava za javnost ob desetletnici obstoja slovenske Wikipedije



Spoštovani,

15. januar 2001 je bil zgodovinski dan, ko je uradno zaživela prosta spletna enciklopedija Wikipedija. Že dobro leto zatem, 26. februarja 2002, pa je bil zagnan tudi projekt slovenske Wikipedije (http://sl.wikipedia.org). Konec februarja 2012 bomo tako obeležili desetletnico obstoja Wikipedije v slovenskem jeziku (glej tudi http://sl.wikipedia.org/wiki/Wikipedija:Obletnice). Ob tej priložnosti se želimo najaktivnejši sodelavci tega projekta premakniti stran od svojih računalnikov in prirediti odprt dogodek, da širši javnosti pokažemo, kdo prispeva k razvoju tega obsežnega projekta. Informacije o dogodkih se zbirajo in urejajo na tej spletni strani: http://sl.wikipedia.org/wiki/Wikipedija:V_živo/Desetletnica

Delovno srečanje slovenskih Wikipedistov bo v petek, 24. februarja 2012, ob 16. uri v Banketni dvorani ljubljanske Mestne hiše (Mestni trg 1, Ljubljana). Pogovarjali se bomo o stanju enciklopedije, sodelovanju s sorodnimi projekti in načrtih za naprej, med drugim o ustanovitvi društva Wikimedia Slovenija, lokalne podružnice Fundacije Wikimedia, ki bi zainteresiranim Wikipedistom omogočala bolj formalno organizirano udejstvovanje. Okvirni dnevni red srečanja je opsian tule: http://sl.wikipedia.org/wiki/Wikipedija:V_živo/Desetletnica/Dnevni_red

Sledil bo družabni dogodek za širšo javnost, in sicer v petek, 24. februarja 2012, od 19. ure dalje v Kiberpipi (Kersnikova ulica 6, Ljubljana).


Zakaj je okrogli jubilej slovenske Wikipedije pomemben?
Slovenska Wikipedija je spletna enciklopedija, ki jo lahko ureja vsakdo. Služi odprtemu in prostemu dostopu, izmenjavi, preverjanju in širjenju znanja v slovenskem jeziku, njeni urejevalci pa tvorimo raznoliko skupnost, ki aktivno posega na domala vsa področja znanosti, izobraževanja in kulture. Slovenska Wikipedija ima že več kot 130.000 enciklopedičnih člankov. Zbiranje in urejanje znanja pa nista edini smoter tega projekta, saj postaja slovenska Wikipedija čedalje bolj vključena tudi v šolski in študijski proces; profesorji z več šol in fakultet učence in študente pri vajah ali seminarjih nagovarjajo k delu na wikipedijskih člankih. Mentorji, administratorji, redaktorji, urejevalci in tehnični vzdrževalci vse to počnemo prostovoljno in zastonj. Wikipedija deluje neprofitno, skrbi za prost pretok informacij in je izjemnega družbenega pomena.


Mednarodna delegacija
Desetletnica slovenske Wikipedije bo tudi mednarodno obeležena, obiskala nas bo namreč delegacija iz Fundacije Wikimedia (http://wikimediafoundation.org/wiki/Home), neprofitne ustanove, ki na svojih strežnikih gosti wikipedijo in njej sorodne projekte v več kot 280 svetovnih jezikih. V petek, 24. februarja, bosta z nami Bence Damokos in Miloš Rančić iz komiteja za podporo lokalnim podružnicam Wikimedie (po svetu obstaja že 38 lokalnih združenj wikipedistov), v soboto, 25. februarja, pa se nam bo pridružil še Ting Chen, predsednik Fundacije Wikimedia.


Prošnja za vaše udejstvovanje
Slovenski Wikipedisti želimo okrogli jubilej proslaviti aktivno in v pozitivnem vzdušju. Veselilo nas bo, če boste dogodkom ob jubileju slovenske Wikipedije v vašem mediju namenili nekaj besed. Še bolj pa nas bo veselilo, če se boste javnih dogodkov v petek, 24. februarja, v Ljubljani osebno udeležili vi ali kdo iz vašega uredništva. V tem primeru vas prosimo, da nam olajšate organizacijo srečanj in svojo udeležbo napoveste bodisi na za to namenjeni spletni strani http://sl.wikipedia.org/wiki/Wikipedija:V_živo/Desetletnica bodisi osebno po e-pošti na ____________ oziroma po telefonu na _______________.


Z lepimi pozdravi,

Jernej Polajnar,
koordinator srečanja SloWiki10