Wikipedija:Logotipi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije


Uporaba logotipov in grafičnih znakov v Wikipediji je dovoljena v člankih o pojmih (podjetjih, izdelkih ipd.), ki jih ta logotip oz. znak predstavlja. Splošno soglasje je, da je ta grafični element ključen pri javni prepoznavnosti teh pojmov, tako da predstavlja koristen dodatek v člankih, ki ga je poleg tega nemogoče zadovoljivo nadomestiti z opisom.

Pri nalaganju in uporabi logotipov pa je treba upoštevati, da gre večinoma za avtorsko zaščitena dela, ki niso na voljo za prosto uporabo, poleg tega pa so zaščiteni tudi kot registrirana blagovna znamka. V Wikipediji načeloma sprejemamo le dela, ki so na voljo pod katero od prostih licenc, ali so v javni lasti. Izjeme so dela, kjer ni možno ustvariti proste različice za zamenjavo in kjer vsebine ni možno ponazoriti z besedami, je pa ključna za razumevanje obravnavanega pojma. Logotipi in znaki sodijo v to kategorijo, zato jih je dovoljeno uporabljati po načelu poštene uporabe, kot jo določa 107. člen Zveznega zakona o avtorskih pravicah (U.S. Copyright Law).

V skladu s tem naj bi bili tovrstni grafični elementi, naloženi v Wikipediji:

  • čim nižje ločljivosti
  • ne večji kot je potrebno
  • uporabljeni samo v članku o pojmu, ki ga znak predstavlja, ali znaku samem
  • Zgled pravilne uporabe: na sliki Zakumi.jpg je maskota Svetovnega prvenstva v nogometu 2010, zato je lahko uporabljena v članku Svetovno prvenstvo v nogometu 2010 in Zakumi (maskota). Naložena datoteka je majhne velikosti (255 × 300 točk) in ima nizko ločljivost, ki je dovolj za ogled na računalniškem zaslonu, ne pa tudi za tisk.

Pri nalaganju logotipov in znakov morate seveda upoštevati tudi pravila za opremljenost slik in v povzetek napisati natančen opis, kaj slika predstavlja, lastnika avtorskih pravic, natančen vir (spletni naslov) in licenco. Licenco za logotip dodate tako, da izberete v meniju Dovoljenje postavko »Znak ali logotip«. Ročno jo lahko dodate s predlogo {{Logo}}. V obeh primerih se na strani od slike izpiše spodnji okvir, ki povzema te smernice:


Predloga doda datoteko v kategorijo Slike logotipov. V njej so tudi podkategorije, kamor lahko uvrstite datoteke tako, da napišete {{logo|ime kategorije}}. Zgoraj omenjeni Zakumi je logotip športnega tekmovanja, zato sodi v kategorijo Športni logotipi - {{logo|Športni logotipi}}.

Posebni primeri[uredi | uredi kodo]

Nekateri logotipi in znaki niso zaščiteni po zakonodaji o avtorskih pravicah. To so:

  • znaki, ki so bili ustvarjeni pred letom 1923 in so jim avtorske pravice že potekle, torej so v javni lasti. Zgled je logotip Coca-Cole.
  • logotipi, ki so sestavljeni izključno iz tipografskih simbolov; teh po ameriški zakonodaji ni možno avtorsko zaščititi. Zgled sta zgoraj omenjeni logotip Coca-Cole in logotip podjetja Boeing.
  • logotipi in znaki, objavljeni pod katero od prostih licenc; te je možno prosto uporabljati, spreminjati in razširjati v skladu z licenco (zgled Knoppixov znak).

Tovrstne logotipe lahko najdete v Zbirki, ki sicer ne sprejema del uporabljenih po načelu poštene uporabe (glej commons:Category:Logos). Kljub temu je treba biti pazljiv pri uporabi, saj so še vedno zaščiteni kot blagovne znamke. Znaki Fundacije Wikimedia in njenih projektov ne sodijo sem, kljub temu da je vsebina teh projektov izdana pod prosto licenco GFDL in jih je možno najti v Zbirki, saj so zaščiteni kot avtorsko delo in blagovna znamka.