Wikipedija:Dolgotrajni vandalizem/Ozvezdja

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Ozvezdja so vzdevek dolgotrajnega vandala in smetarja, ki na razne Wikipedije dodaja sezname delno pomembnih ruskih političnih osebnosti. S svojim delovanjem je začel maja 2023. Njegova urejanja so predvsem dodajanje spiskov ljudi, predvsem v članke o ozvezdjih, ruskih federalnih subjektih ter ruskih mestih.

Pogosto uporabljajo odprte posredniške strežnike. Pri delovanju ne uporablja računov oz. ti do sedaj še niso bili odkriti (tako v okviru slwiki kot drugoh wikiprojektov). Urejanja temeljijo na "paketnem urejanju": IP v roku nekaj minut doda besedila na iste članke, nato pa zamenja IP. Dodani seznami vsebujejo okrog 5 vnosov, le eden izmed teh je (lažno) referenciran s spam povezavami. Čeprav nekateri vnosi zadovoljujejo kriterije pomembnosti, pa ta dolgotrajni vandal konsistentno uporablja napačno metodologijo dela. Besedila so prevedna s strojnim prevajanjem, slovnica pa je slaba. Uporabnik se na opozorila ne odziva, na razveljavljena dejanja se ne odziva (sicer pa prizadane isti članek večkrat v daljšem časovnem obdobju). Zamenjavanje povezav med osebami in posameznimi urejanji je prikrito.

Urejanja razveljavite, nato preglejte dodane povezave oz. besedilo preko globalnega iskanja (potreben račun) ali globalnega iskanja zunanjih povezav. Po potrebi zaprosite za globalno blokado IP naslova na meta:Steward requests/Global.