Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin Žalec

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin
Pogled na vrt
Pogled na vrt
Tipzeliščni park
LokacijaŽalec
Nastanek1967
UpravnikInštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije
Odprtood maja do septembra

Ob Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu leži precej skrit vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin. Glavni namen vrta je raziskovalna, svetovalna in izobraževalna dejavnost. Poleg seznanitve z različnimi zelišči lahko obiskovalec sadike rastlin tudi kupi.

Zeliščni vrt je bil ustanovljen leta 1967; bolj prepoznaven pa je postal od 30-letnice dalje, ko se je v njegovo vzdrževanje ob Institutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vključila tudi občina Žalec.

V vrtu so na posebej urejenih gredicah zasajene znane, pa tudi mnoge nepoznane zdravilne in aromatične rastline, ki jih Slovenci navadno uporabljamo v zdravilne in kulinarične namene. Med prve lahko štejemo: kamilico, navadni slez, navadni rman, ameriški slamnik, meliso, ozkolistni trpotec, šentjanževko, žajbelj, ognjič in še mnoge druge. Številne rastline pogosto uporabljamo v kulinarikimeliso, meto, kumino, komarček, bazilika, drobnjak, kumina, šetraj. V vrtu najdemo tudi sivko, rožlin, rožmarin, netresk, plahtico, mačjo meto, navadni lan, mak - rastline, ki poleg zdravilnih učinkovin nudijo tudi estetske užitke in ji vse pogosteje zasajamo v sodobne domače ali okrasne vrtove. Vsaka gredica je označena s slovenskim in latinskim imenom rastline, rodom in kateri deli rastline so uporabni.

Vrt je vključen v slovensko mrežo botaničnih vrtov in arboretumov.

Odpiralni čas[uredi | uredi kodo]

Vrt je za javnost odprt vsak delavnik od 15. maja do 30. septembra med 8:00 do 13:00 uro. V maju pripravijo tudi dan odprtih vrat, ki ga obišče tudi po nekaj sto obiskovalcev.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]