Uporabnik:TGolob

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Videokonferenca  s sklopom telekomunikacijskih tehnologij  omogoča dvema ali več lokacij, da komunicirajo z dvosmernim video in avdio prenosom. Gre za vizualno sodelovanje in skupinsko delo.

Videokonferenca se razlikuje od video klica razlikuje po namembnosti, uporablja se bolj za konference ali sestankovanje na večih lokacijah, kot pa za posameznike. [1] Videotelefonija se je prvič pojavila v Nemčiji v poznih 30-ih letih.

Zaradi relativno nizkih stroškov, visokih zmogljivosti širokopasovnih telekomunikacijskih storitev v poznih 1990-ih, zmogljivih računalniških procesorjev in tehnik video stiskanja, je videokonferenca znatno napredovala v poslu, izobraževanju, medicini in v medijih. Kot vse komunikacijske tehnologije za daljše razdalje (kot so telefon in internet), zmanjšanje potrebo po potovanju, ki se pogosto izvaja z letalom, s tem prispeva k zmanjšanju emisij ogljika,  kar pripomore k zmanjšanju globalnega segrevanja. [2][3][4]

Vpliv na izobraževalne procese:

Študentom omogoča sodelovanje v dvosmernih forumih, poleg tega pa omogoča predavateljem in študentom iz vsega sveta dostop do izobraževalnih ustanov.

Študenti iz različnih skupnosti in okolij se lahko zberejo, da se spoznajo med seboj, čeprav še vedno prihaja do jezikovnih ovir.

Nekaj prednosti videokonference:

-Člani fakultete ostajajo v stiku z razredi, medtem ko obiskujejo konference;

-Omogoča poslušanje tujega predavatelja v instituciji; [5]

-Raziskovalci lahko sodelujejo s kolegi iz drugih institucij, brez potrebe po potovanju;

-Sodelovanje in izmenjava profesorjev iz drugih kampusov; [6]

-Institucije iz dveh različnih držav lahko opravljajo čezmejne kulturne izmenjave;[7]

  1. Mulbach et al, 1995
  2. Coroama, V.C., et al. Effects of Internet-Based Multiple-Site Conferences on Greenhouse Gas Emissions, Telemat. Informat. (2011), doi:10.1016/j.tele.2011.11.006
  3. Biello, David. Can Videoconferencing Replace Travel?, Scientific American, March 18, 2009.
  4. Pachner, Joanna. The Next Best Thing to Being There, Toronto: The Globe and Mail, October 13, 2009.
  5. »Life Size«. 5. maj 2015. Pridobljeno 5. maja 2015.
  6. »Case study«.
  7. »Izmenjave«.