Uporabnik:MSorli/peskovnik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Predloga:PINARELLO

Cicli Pinarello S.p.A. je italijanski proizvajalec koles s sedežem v Trevisu v Italiji. Ustanovljeno je bilo leta 1952 in večinoma oskrbuje kolesa za ceste. Podjetje proizvaja tudi kolesa pod blagovno znamko Opera in ima lastno blagovno znamko - MOST.

Decembra 2016 je podjetje prevzela družba L Catterton, zasebna kapitalska skupina, povezana z LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE, bolj znana kot LVMH.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Giovanni Pinarello se je rodil leta 1922 v Catena di Villorba v Italiji. Bil je osmi od 12 bratov. V starosti 15 let je Giovanni začel izdelovati kolesa v tovarni Paglianti. Po uspešni amaterski karieri se je poklicno poklical leta 1947, star 25 let. Pinarello je umrl 4. septembra 2014.

Zgodovina koles[uredi | uredi kodo]

Pinarello Montello SLX je bil prelomni model za Pinarello, saj je bil to okvir, s katerim je Pinarello dosegel svoje prve velike zmage. Ta model okvirja je bil eden od najbolj odzivnih od sredine do konca osemdesetih let, kar so pokazale zmage na prireditvah, kot so cestna dirka na poletnih olimpijskih igrah leta 1984, Vuelta a España, Giro d'Italia in etape Tour de France. Montello je imel zavorni kabel skozi zgornjo cev, sprednje kromirane sprednje vilice in krom na bočni strani verige; poznejši modeli so imeli kromiran celoten zadnji trikotnik Pinarello kolesa iz sredine osemdesetih let imajo pogosto zbiralnike, ki jih zbiralci obnavljajo kot tovarniško uporabljene nalepke, ki so nagnjene k odlepljenju. Montello je bil izdelan iz cevke Columbus SLX, ki se je spuščal po notranjosti centra. Spodnji nosilec je bil vložen z logotipom Pinarello. Zagotovljeni so bili zavihki za prekucnike, sprednji menjalnik in dve steklenici za vodo. Logotip GPT (za Giovannija Pinarella, Treviso) se je pojavil na številnih lokacijah.

Pinarello Treviso je bil drugič v liniji v okviru Montello SLX sredi do poznih 80-ih. Zgrajena z Columbus SL cevmi, je imel naslikane vilice in sedeže, s kromiranimi verižnimi pregradami. Ta model je imel tudi nagnjeno krošnjo vilic. Na cesti se zlahka loči od modela Montello, vendar pa nekateri starejši modeli Trevisa (1981) niso imeli kromirane verige.

Po Montello SLX je Pinarello odstopil od svoje standardne proizvodne zasnove z vzporednimi koti sedeža in glave in ustvaril Gavio. To je zagotovilo več sedeža kot Montello ali druge modele Pinarello. Greg LeMond, zmagovalec Tour de France v letih 1986, 1989 in 1990, je spodbujal modele, ki so potisnili sedlo nazaj. Gavia je bila zgrajena iz cevi Columbus TSX. Ta model je bil na voljo v rdeči, modri barvi z biserno belimi ploščami in biserno belo, fluorescentno razpršeno.

Pinarello Paris je sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja izdelal aluminijasto kolo serije 7005 z aluminijastimi vilicami, ki so jih kasneje zamenjali z ogljikovimi vlakni. Na tej lestvici so Jan Ullrich in Bjarne Riis zmagali na Tour de France. Pinarello Paris FP je dobitnik nagrade Editor's Choice za leto 2007 za kolesarska dirkalna kolesa pri reviji Bicycling Magazine, ki je premierni okvir iz monokoka, visoko modulnega in enosmernega ogljikovega vlakna. Leta 2009 je FP6 nadomestil pariški okvirni program in F4: 13. Okvir monokoka uporablja isti kalup kot pariški FP, vendar z različnimi ogljikovimi vlakni (30HM3K). Pinarello se je počasi opuščal ogljikova vlakna in se raje osredotočil na visoko cenjeno magnezijevo tehnologijo, kot je prikazana v seriji koles Dogma. Toda privlačnost in zagon ogljika je neizogiben, in čeprav vse-ogljikov F4: 13 ni razsodil Dogme na vrhu Pinarellove linije, je očitno resen in smiseln poskus uporabe lastnosti materiala za najboljšo prednost z enodelno glavno konstrukcijo okvirja za izkoriščanje togosti ogljika in majhne teže.

Sodobni cestni modeli[uredi | uredi kodo]

Pinarello FP Uno je bil sedanji osnovni model kolesa, ki ga je zgradil Pinarello, ki se je razvil od svojega predhodnika FP1. FP Uno je opremljen z hidroformirano asimetrično aluminijasto cevjo 6061 T6. Naslednji boljši model je Pinarello FP Due. Tako kot FP Uno, se je to razvilo od predhodnika FP2. Okvir je izdelan iz ogljikovih vlaken 24HM12K. Pinarello FP Quattro, je zgrajen iz ogljikovih vlaken 30HM12K in vsebuje ogljikove asimetrične oblike z ogljikovimi vilicami Onda. Quattro, uporablja tudi nov notranji sistem vodenja kablov iCR, ki so ga razvili v hiši Pinarello.

Pinarello Neor je zamenjal FP Uno kot osnovni cestni kolesarski model Pinarello, ki ima isti hidroformirani aluminijasti okvir kot FP Uno. Zdaj pa se ponaša z zadnjim trikotnikom iz ogljikovih vlaken, kot tudi z ogljikovimi sprednjimi vilicami ONDA. [12] Pinarello FPTEAM Carbon je izdelan iz enosmernih ogljikovih vlaken 24HM12K in ima tako stožčasta 1 "1/8 1" 1/4 ONDA sprednje vilice in zadnja trikotnika ONDA. [13] Pinarello Rahza je poln ogrodje iz karbonskih vlaken 24HM12K, z asimetričnim monokokom, ki izboljšuje togost okvirja. Okvir ima tudi ONDA vilice in zadnje stoje, kot tudi spodnji nosilec BB30. [14] Pinarello Marvel je povsem nov okvir asimetrije, ki izvira iz Pinarello Paris (izdelan iz ogljikovih vlaken Torayca 50HM1,5), izdelan iz ogljika 30HM12K. Pinarello pravi, da je Marvel "kolo na najvišji ravni in da ga je UCI že odobril za uporabo na uradnih tekmovanjih." Marvel prav tako v celoti uporablja sistem Think2, ki omogoča uporabo elektronskih in mehanskih skupin. Med novimi novostmi, so tudi nove sprednje vilice ONDA2V in nova aerodinamična pregrada.

Serija GAN Za leto 2016 je Pinarello posodobil svojo linijo izdelkov. Z novimi srednjimi kolesi do modelov tik pod serijo Dogma. Vsi modeli serije GAN uporabljajo oblikovalske in oblikovne napotke iz Dogme F8. Vstopni nivo GAN izhaja neposredno iz oblikovalskih prizadevanj Dogme F8, medtem ko ima manj „ekstremen“ slog, ki pomaga pri udobju vožnje. GAN Disk varianta, vsebuje enake lastnosti kot GAN, vključuje pa tudi disk zavore, oba modela sta izdelana iz ogljikovih vlaken T600. GAN S je opremljen z ogrodjem iz karbonskih vlaken T700, hkrati pa ohranja oblikovne značilnosti, podobne F8. Na vrhu razreda je GAN RS, ki ima višjo trdnost T900 Toray.

Serija Dogma Pinarello Dogma je bila prva od trenutnih vrhunskih koles, ki jih je izdelalo podjetje Pinarello, in je bilo prvo kolo 'nove generacije' okvirjev. Je naslednik palete Pinarello Prince in je bil izdan za prodajo javnosti leta 2010. Okviri se osredotočajo na povsem asimetrično zasnovo, ki je v celoti izdelana iz ogljikovih vlaken 60HM1K, desna stran ogrodja Dogme pa je drugačne oblike od leve strani, kar zagotavlja večjo togost proti silam, ki jih na okvir postavi ogrodje pedaliranje.

Leta 2011 je naslednik Dogme, Pinarello Dogma 2, razkril na Tour de France 2011. Dogma 2 je vsebovala aerodinamične izboljšave, ki so povečale učinkovitost ogrodja. Bradley Wiggins je na Dogma 2 zmagal na Tour de France. Leta 2012 je Martyn Ashton, tekmovalec v preskušanjih gorskih koles, ustvaril video, v katerem je izvedel več trikov in akrobacij na Dogmi 2. Videoposnetek z naslovom "Road Bike Party" je postal virusen in v enem dnevu dobil več kot pol milijona ogledov, trenutno ima več kot osem milijonov ogledov v YouTubu.

Pinarello Dogma K ima geometrijo Pinarella 'Century Ride' in oblikuje okvir, ki zagotavlja večje udobje brez ogrožanja celotne zmogljivosti. Kot pri drugih sodobnih Pinarello kolesih, okvir vključuje asimetrično zasnovo, ki kompenzira asimetrične sile, ki nastanejo med vrtenjem pedalov. Dogma K in Dogma okvir, se med seboj razlikujeta v kotu cevke sedeža, da se poveča absorpcija udarcev in zmanjša kot glave cevi, pa tudi nekoliko daljša veriga, da se poveča udobje. Poleg tega daljša medosna razdalja omogoča, da je okvir, ki je manj navpičen, izboljša absorpcijo udarcev. Pinarello ROKH je okvir, ki je bil narejen v prizadevanju, da bi ponudil odlično izvedbo DOGMA K širši skupini kolesarjev. Geometrija ROKH je podobna po obliki in konstrukciji, vendar z še daljšo osnovo kolesnic, ki omogoča še večjo vertikalno skladnost kot Dogma K. Dogma K Hydro odseva novo različico modela, ki jo vidimo s Dogmo 65.1, pri čemer so bile dodane hidravlične disk zavore. Hydro je opremljen z novimi vilicami ONDA HD (hidravlični disk), kot tudi z novimi verižnimi nosilci, ki omogočajo zavorni sistem RAD, ki ga vidimo na DOGMA XC in Dogma 65.1 Hydro.

Generacija Dogme kolesa 2013 je Dogma 65.1 Think2. V primerjavi z Dogma2, Think2 ima močnejše in bolj togo ogljikovo vlakno, 65HM1K, kar daje bolj reaktivni okvir. Poleg tega je Think2 zasnovan z novo elektronsko skupino za premikanje v mislih in ima tako notranji kabelski sistem za sisteme Shimano in Campagnolo. Dogma 65.1 Hydro različica Dogme iz leta 2014 je skoraj enaka kot model Think2 iz leta 2013, izdelan iz ogljikovih vlaken Torayca 65Ton HM 1K s tehnologijo "Nanoalloy". Hydro pa je opremljen s hidravličnimi kolutnimi zavorami in ima novo sprednjo vilico, razvito iz prejšnje vilice ONDA2, ki se imenuje HONDA HD (hidravlični disk). Okvir je opremljen tudi z novimi verižnimi kraki, ki omogočajo nov zavorni sistem RAD, ki izhaja iz razvoja Dogme XC. Chris Froome se je na Dogmi 65.1 Think2 odpravil na zmago na Tour de France 2013.

Maja 2014 je bil Pinarello Dogma F8 razkrit kot del lansiranja izdelka Pinarello 2015. Ime, ki izhaja iz tega modela Dogme, je 8. generacija. Novo kolo je bilo razvito v sodelovanju s sponzorjem podjetja Sky in proizvajalcem avtomobilov Jaguar in je dobilo oblikovne napotke (kot je oblika sprednjih vilic) iz kolesa Bolide. Raziskovalni napredek je privedel do zahtevanih aerodinamičnih dobičkov, F8 je bil 26,1% bolj aerodinamičen kot Dogma 65,1, 6,4% bolj aerodinamičen, ko je bil vključen tudi kolesarski voznik, sam okvir pa je bil za 40% bolj aerodinamično učinkovit kot predecssor. Kolo naj bi prvič nastopilo na Critérium du Dauphiné.

Aprila 2015, samo nekaj dni pred dirko Tour of Flanders skupaj z Jaguar-Land Rover in ekipo Ineos, razkrila Dogma K8-S - zamenjava za Kaldrma osredotočen Dogma K. Najbolj presenetljivo vidik novega kolesa je T sistem zadnjega vzmetenja, imenovan Dogma sistem vzmetenja, ki lahko zagotavlja do 10 mm potovanja; to pa ni prvič, da so bila cestna kolesa opremljena z vzmetenjem. Kolo je bilo zasnovano v povezavi z Jaguarjem in je opremljeno z aerodinamično vilico iz Dogme F8, za katero se v povezavi s sistemom vzmetenja domneva, da zmanjšuje vibracije za 50%. 8% in zmanjšanje porabe energije za 10%. Izdelana bo tudi različica kolesa, ki nima vgrajenega sistema vzmetenja - Dogma K8. Maja 2015 je podjetje lansiralo Dogma F8 disk v pripravo na oceno UCI o uporabi kolutnih zavor v cestnih tekmovanjih. Kolo je v bistvu enako kot standard F8 v smislu zmogljivosti in lastnosti. Decembra 2015 je podjetje izdalo omejeno različico F8, Dogma F8w, ki uporablja brezžično skupino SRAM RED eTap. Leta 2016, tik pred Tour de France, je podjetje lansiralo dogmo F8 Xlight.

Januarja 2017 je podjetje razkrilo svoje novo vodilno kolo Dogma F10. Za razliko od prejšnjih let, ko je Pinarello z Giro d'Italia določil čas njihovega novega izdelka, je bil F10 odkrit pred začetkom sezone 2017. Ekipa Ineosm bodo imela kolesa opremljena s Shimanosovo najnovejšo 9150 Dura-Ace Di2 skupino, medtem ko Pinarello trdi, da je F10 6,3% lažji in 7% trši od svojega predhodnika (še vedno sestavljen iz Torayca T1100 1K ogljika), medtem ko je 53 cm nebarvan Okvir ima zahtevano težo le 820 g. F10 ima tudi 12,6% uveljavljeno aerodinamično prednost pred F8, deloma pa iz 'konkavnih' nazaj oblikovanih zračnih kril (najdemo jih tudi na drugi različici Bolidejevega poskusnega kolesa). F10 ima tudi številne aerodinamične naprave, ki so bile vzete iz drugih modelov, prej omenjeni Bolide, kot tudi urni zapisnik Bradleya Wigginsa. Samo nekaj ur po sprostitvi je tajvanski proizvajalec koles - Velocite - trdil, da novi F10 in druga različica Bolidea kršita tri njegove patente. F10 bo takoj na voljo tudi javnosti. Med letom 2017 Giro d'Italia so številni kolesarji Team Sky testirali Dogma F10 X-Light - lahkotno različico F10 - v pripravljenosti za Tour de France. Pinarello trdi, da nebarvan X-Light tehta 760 g za okvir velikosti 53 cm. V sredini julija je podjetje objavilo, da bo disk Dogma F10 proizveden za prodajo. Dan kasneje je podjetje razkrilo Dogma K10, ki je vzelo aerodinamične in vizualne napotke iz nosilca F10 in elektronsko nadzorovane različice vzmetenja Dogma K10S Disk.

Maja 2019 je družba razkrila naslednika Dogme F10, Dogmo F12.