Uporabnik:Alja89

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pozdravljeni v Peskovniku Wikipedije! Na tej strani lahko po mili volji vadite in preizkušate urejanje. Za urejanje kliknite tukaj ali zavihek uredi kodo zgoraj (oziroma uredi za urejanje v VisualEditorju), vnesite spremembe in, ko ste končali, kliknite gumb Shrani stran. Vsebina tu ne bo ostala trajno. Stran na vsake toliko izpraznimo.

Prosimo vas, da v peskovnik(-e) ne dodajate avtorsko zavarovane, žaljive ali profane vsebine. Če imate glede Wikipedije kakršna koli vprašanja, jih postavite pod lipo. Hvala!

Če ste se registrirali in ste trenutno prijavljeni, lahko tukaj poiščete ali ustvarite svoj lastni peskovnik. Za lažji dostop do osebnega peskovnika kliknite na povezavo »Peskovnik« na vrhu strani (v menuju pod vašim imenom). Če povezave ne vidite, v vaših nastavitvah obkljukajte v razdelku Uporabniški vmesnik vrstico »Moj peskovnik«.

Za eksperimentiranje lahko uporabljate tudi predloge X1, X2, X3, X4, X5 in X6.

= Glavni naslov = Sovjetska podmornica K-19

K-19 je bila ena od prvih dveh sovjetskih podmornic v 658 razredu (NATO poroča ime Hotela-razred podmornice), prva generacija jedrske podmornice je bila opremljena z jedrskimi balističnimi izstrelki, zlasti R-13 SLBM. Čoln so naglo zgradili Sovjeti, ki so za vsako ceno želeli dohiteti Združene države Amerike, ki so bile vodilne v jedrskih podmornicah. Preden se je gradnja začela, je umrlo 10 civilnih delavcev in mornar zaradi nesreč in požarov. Za tem ko je bila končana, so jo mučile okvare in nesreče, ki so grozile potopu podmornice.

Na svojem prvem potovanju dne 4. julija 1961, je utrpela popolno izgubo hladila v svojem reaktorju. Ker so bili brez pomožnega sistema je kapetan članom inženirske posadke ukazal naj najdejo rešitev, da bi se izognili jedrskemu zlomu. Inženirska posadka je žrtvovala svoje življenje vendar so uspeli usposobiti delovanje sekundarnega hladilnega sistema in preprečili zlom reaktorja. Skupno 22 članov posadke, bi umrlo od posledic sevanja v naslednjih dveh letih. Doživela je številne druge nesreče, vključno z dvema požaroma in trčenje, kar je pripeljalo do vzdevka Hirošima.