Red Hot Chili Peppers

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Picto infobox music.png
Red Hot Chili Peppers
Red Hot Chili Peppers, z leve proti desni Flea, Anthony Kiedis, Chad Smith, John Frusciante
Red Hot Chili Peppers, z leve proti desni Flea, Anthony Kiedis, Chad Smith, John Frusciante
Osnovni podatki
Izvor Los Angeles, Kalifornija, Združene Države Amerike
Glasbeni slog Alternativni Rock, Punk Rock, Funk Rock
Leta delovanja 1983-danes
Založba Warner Bros. Records, EMI
Spletna stran www.redhotchilipeppers.com
Člani
Anthony Kiedis, Flea, Chad Smith, Josh Klinghoffer
Nekdanji člani
Hillel Slovak (Pokojni)
John Frusciante
Jack Irons
Cliff Martinez
Jack Sherman
Arik Marshall
Dave Navarro

Red Hot Chili Peppers (tudi RHCP) je ameriška glasbena skupina, ustanovljena leta 1983 v Los Angelesu. Kljub mnogim težavam z drogami in večkrat zamenjanimi člani skupine, je Red Hot Chili Peppers ena najbolj uspešnih ameriških rock skupin, saj so vsega skupaj prodali okrog 60 milijonov izvodov albumov. Skozi svojo glasbeno pot so v svoji glasbi črpali iz zvrsti kot so: alternativni rock, funk rock, punk, rap, heavy metal in psihedelični rock.

Skupina se je izvirno imenovala Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem. Nastala je po nastopu na Gimnaziji Fairfax v Los Angelesu leta 1983 v zasedbi Michael Peter »Flea« Balzary (bas), Anthony Kiedis (vokali), Jack Irons (bobni) in Hillel Slovak (kitara). Kasneje istega leta, ko je skupina postala priljubljena na losangeleškem rock prizorišču, je podpisala glasbeno pogodbo z EMI.

Iron in Slovak sta na skupino gledala kot na stranski produkt. Kmalu sta zapustila Chili Peppers in se osredotočila na svojo izvirno skupino What Is This?. Prvi album The Red Hot Chilli Peppers leta 1984 so posneli z nadomestnima članoma, kitaristom Jackom Shermanom in bobnarjem Cliffom Martinézom. Album je produciral producent skupine Gang of Four Andy Gill in ni doživel komercialnega uspeha. Tudi turneja se ni obnesla bolje. Sherman, Kiedis in Flea se niso razumeli, tako da je Sherman zapustil skupino, vrnil pa se je Slovak.

Trenutni člani skupine[uredi | uredi kodo]

Anthony Kiedis in Flea sta edina prvotna in hkrati vodilna člana skupine, ki sta se obdržala vse od ustanovitve skupine.

Pomembnejši bivši člani skupine[uredi | uredi kodo]

Albumi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]