Predloga:Izbrano/31. teden 2012

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Hod Stuart leta 1903
Hod Stuart leta 1903

William Hodgson »Hod« Stuart (1879-1907) je bil kanadski profesionalni hokejist in občasni igralec kanadskega nogometa. Stuart je bil branilec, ki je v svoji karieri odigral devet sezon za več klubov v različnih ligah, krajši čas pa je igral tudi za Ottawa Rough Riderse, klub kanadskega nogometa. Skupaj z bratom Brucom je igral v profesionalni hokejski ligi IPHL, kjer se je uveljavil kot eden najboljših hokejistov.

Ogorčen zaradi nasilja v ligi IPHL, je ob koncu leta 1906 ligo zapustil in se vrnil v Kanado, kjer je leta 1906 pomagal Montreal Wanderersom do osvojitve Stanleyjevega pokala. Dva meseca za tem se je smrtno ponesrečil ob skoku v vodo.

V obdobju, ko so branilci ostajali v svoji obrambni tretjini, je Stuart zaslovel po sposobnosti doseganja golov, kljub vlogi branilca, in mirnosti na tekmah, ki so se sprevrgle v nasilje. Nastopal je za zmanjšanje nasilja na tekmah in povišanje plač hokejistov. Leta 1945 je bil kot eden izmed prve deveterice hokejistov sprejet v Hram slavnih NHL, ob njegovi ustanovitvi. Preberite več ...