Pomoč:Uvod v urejanje z Vizualnim urejevalnikom/1

Stran delno zaščiten/a
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Urejanje
Kako aktivirati način urejanja

Osnove uporabe orodij
Orodja, ki so vam na voljo

Zunanje in notranje povezave
Povežite strani med seboj

Ustvarjanje novih člankov
Izdelava strani iz nič

Povzetek
Preglejte, česa ste se naučili



Opomba o urejanju na mobilnih napravah: večina Wikipedistov raje ureja na računalniku, saj vmesnik za urejanje tam deluje bolje. A kljub temu lahko urejate tudi iz mobilne naprave. Za več informacij preberite to stran.

Posnetek zaslona orodne vrstice vizualnega urejevalnika

Vizualni urejevalnik je urejevalnik za Wikipedijo v slogu »kar vidiš, boš tudi dobil«. Njegova uporaba je zelo preprosta. Je alternativa urejevalniku kode, glavnemu urejevalnemu vmesniku, ki deluje bolj kot navadna besedilna datoteka in omogoča neposredno urejanje wiki markupa (wikibesedila). Čeprav je uporaba vizualnega urejevalnika enostavnejša, je lahko urejevalnik kode za nekatera opravila učinkovitejši.

Ne bojte se klikniti na gumb za urejanje!

V tem vodiču so predstavljene osnove uporabe vizualnega urejevalnika. Celotna navodila so na voljo v uporabniškem priročniku. Vizualni urejevalnik lahko omogočite preko zavihka Urejanje v Nastavitvah, kjer se prepričajte, da okence pred napisom »Začasno onemogoči Vizualni urejevalnik, dokler je še v razvoju« ni obkljukano in nato preprosto shranite spremembe na dnu strani.

Vizualni urejevalnik je še vedno v razvoju, zato ima nekatere omejitve in napake. Predvsem se nalaga počasneje kot urejevalnik kode in je na voljo za strani s članki, ne pa tudi za njihove pogovorne strani. Če opazite kakršne koli težave, lahko na strani za povratne informacije napišete vaše pripombe in predloge.

Kako odpreti vizualni urejevalnik

Potem ko omogočite vizualni urejevalnik, lahko urejate katero koli stran, ki ga uporablja, tako da kliknete zavihek »Uredi« na vrhu strani. (Daljše strani se lahko nalagajo nekaj sekund.)

Vizualni urejevalnik lahko odprete tudi s klikom na povezavo »Uredi« v katerem koli razdelku članka. Med urejanjem večine strani lahko s klikom na »Uredi« oz. »Uredi kodo« ali na sličico s pisalom med vizualnim urejevalnikom in urejevalnikom kode enostavno preklapljate.