Pogovor o kategoriji:Slovenski dirkači

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Dodati še koga?[uredi kodo]

Iskal sem podatke o Borisu Bajcu (slišal sem, da naj bi bil prejemnik priznanja 'zlata čelada', pa sem želel ugotoviti ali je to priznanje AMZ, ali zmaga na dirki v Pardubicah - zlata čelada Lendave, zlata čelada občine Krško, ), pa sem ugotovil, da najbrž v Wikipediji sploh ni omenjen.

Pri tem iskanju sem videl, da ni tudi podatkov o še nekaterih drugih Slo dirkačih, ki sem jih pomnil kot pomembne v njihovem času tekmovanja.

Problem iskanja virov[uredi kodo]

Googlov iskalnik skuša biti pameten (in nima več - ali jaz ne najdem več - 'advanced' načina iskanja (z logičnimi izrazi .near. , kar je nekoč omogočilo, da je google ločil za "Boris Bajc" med prispevki z "Boris Novak" v enem koncu prispevka in "Josip Bajc" v drugem in recimo "Boris" nekaj (recimo plemeniti) "Bajc". V glavnem, kaže da se Google iskalnik zdaj uči vračati rezultate, kot jih klikne večina uporabnikov, kar pomeni "most popular hevristics", to pa spravi zadetke na strani, ki me zanimajo pri takem preverjanju virov, na ž mesto v seznamu zadetkov (recimo stotisoče ali miljonto od 1 1000 000 zadetki), kar pomeni, da ga v praksi najbrž ne najdeš.

V tem primeru sem doslej z muko našel le en vir, kjer je omenjen, a je - po mojem verjetno relevanten - v nekrologu Janezu Pintarju na AMZ.

Sodeč po tem nekrologu bi bilo vsaj o Janezu Pintarju vredno (notable) narediti vsaj 'stub' članek, o ostalih naštetih pa vsaj preveriti (če so pomembni smislu prispevka v wikipediji).

Problem dostopnosti časopisnih arhivov[uredi kodo]

Problem pri takem preverjanju je dostopnost arhiva časopisnih hiš - tako za preverjanje primernosti (notability?) kot kasnejšo (po morebitni objavi članka) preverljivost - za objavo predlaganih podatkov.

O uspehih pomembnih dirkačev - zmagah na dirkah, osvojitev Slo in Yu prvenstev nekoč in državnih sedaj, podeljena priznanja AMZ itd. - so pisali časopisi; za preverjanje, ali je dovolj 'pomemben' in za vir za preverljivost dejstev v tem, kara bi objavil, bi potreboval primeren dostop do objav o tem.

Pred leti so bili na primer ti podatki za časopis Delo javni (in sem jih dobil, ko sem jih potreboval za nekaj drugega), kasneje pa me niso več k podatkom; rekli so da so podatki iz arhiv dostopni le še novinarjem (in to verjetno le tistega časopisa). Enemu od njihovih novinarjev sem že davno prej napravil več uslug (v kritičnem času zaradi težav z računalnikom ne bi mogel posredovati objave in podobno) in mi je lahko vrnil uslugo tako, da je zame dobil kar sem iskal.

Ampak če je še tako z dostopnostjo podatkov iz arhivov časopisov, je težko izvedljivo preverjanje in utemeljevanje dejstev za članke po člankih v časopisih.

Kako s podobnim opravite ostali?

Še nekaj: Če to ni mesto za taka vprašanja, kje naj vprašam ostalo, kar se ne nanaša neposredno na slovenske dirkače, ampak na preverjanje virov in njih dostopnost na splošno? --Marjan Tomki SI (pogovor) 06:36, 22. maj 2020 (CEST)[odgovori]

Zaprtost pisnih virov je ena najpomembnejših ovir za nastajanje Wikipedije, ne samo pri nas, temveč v globalnem smislu. Dostopamo lahko do arhivov časopisov, ki jih ima kdo naročene doma (kolikor so pač odprti za naročnike), za kakšno leto-dve nazaj hranijo knjižnice, drugače pa prek Digitalne knjižnice za zelo stare. Večina ljudi do večine zapisov pa res ne more. V angleški Wikipediji imajo The Wikipedia Library, kjer se s časopisnimi hišami dogovarjajo za donacije dostopa za wikipediste, pri nas še nimamo tako dobrih zvez.
Za splošne razprave je drugače boljši naslov osrednja pogovorna stran Wikipedija:Pod lipo. — Yerpo Ha? 09:35, 22. maj 2020 (CEST)[odgovori]