Pogovor:Znamenite osebnosti in šah

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Ta seznam je treba preimenovati, a nimam dobre zamisli kako. »Seznam znamenitih osebnosti, ki so igrale šah«? LP, --Klemen Kocjančič 12:20, 3 november 2005 (CET)

Treba? Zakaj? --AndrejJ 12:23, 3 november 2005 (CET)

Zaradi dogovora o poimenovanju seznamov. LP, --Klemen Kocjančič 12:26, 3 november 2005 (CET)

Čudno. Kaj vse bo še sproducirala ta Wikipedija. Andrej ali nisi zagotavljal, da gre v pravo smer? Seznam kot tak, je npr. moj izum (večinoma povzet po angleški enačici, jasno) - kateremu drugemu je lahko morda bolj všeč spisek, drugemu tabelarični prikaz ali kaj podobnega. Torej lahko tudi spisek X-ov, če bi kdo drug želel in kar ni v poimenovanjih... Prav Čudežna dežela. --xJaM 15:28, 3 november 2005 (CET)
Res pa je tudi, da je seznam matematično gledano in tudi sicer, objekt, ki je najbližje temu za kar se tukaj gre, ali po definiciji iz SSKJ: skupek imen oseb (tudi imenik), stvari, napisanih navadno druga pod drugo. Večinoma seveda gre za abecedni seznam ali seznam po abecedi. V teoriji grafov npr. v novejšem času avtorji rečejo množici povezav v grafu raje seznam povezav, ker gre lahko za večkratne vnose - kar se morda malo krega s samim, občim (splošnim) pojmom seznama. V množici (vsaj matematično, po zgledu teorije grafov) so le enkratni vnosi elementov, v seznamu pa tudi večkratni - kar drugače ni slučaj. Spisek, kot že rečeno, tudi pride v poštev. Potem časovno urejeni seznam časovni pregled, (časovna) preglednica, 'časosled', kronologija, ipd. Po SSKJ pa je skupek še splošnejši izraz, za kar matematika večinoma uporablja množica. --xJaM 16:03, 3 november 2005 (CET)

Hm, xJaM, še vedno menim, da gre v pravo smer, majhni ovinki ali obvoznice niso problem. Moje vprašanje se je bolj nanašalo na frazo treba je ..., ker menim, da je marsikaj bolj treba kot pa spremeniti ime nekega članka. --AndrejJ 16:35, 3 november 2005 (CET)

V redu. Razumem in ti (poskušam) verjeti v zvezi s pravo smerjo. Se tudi strinjam glede vsebine in stopnje pomebnosti. Osebno mi sicer tudi seznami jemljejo dokajšnjo mero časa. Verjetno je to tudi odvisno od tega kako se česa lotevaš. --xJaM 16:47, 3 november 2005 (CET)