Pogovor:Valerij Ivanovič Tokarjev

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Kozmonavti, astronavti ..[uredi kodo]

Ali slediti angleški wikipediji, ki ne loči astronavtov od kozmonavtov, ali ruski, ki jih loči. Predlagam ruski zgled, če je to v redu. Tam sta posebej, seznam kozmonavtov in seznam astronavtov. Seveda je ločevanje kozmonavtov od astronavtov običajno tudi pri nas.. --xJaM 02:52, 28 sep 2004 (CEST)

Potemtakem bo treba uvesti še kitajske tajkonavte --Heretik 07:41, 28 sep 2004 (CEST)

Ja, saj. Ali pa francoske, nemške, angleške, .. astronavte, ki so leteli v ruskih plovilih. --xJaM 11:59, 28 sep 2004 (CEST)

Oni so kozmonavti, bi rekel. Ampak, če se pogovarjate o različnih člankih ali kategorijah, bi rekel, da naj gre vse pod "vesoljec". SSKJ pravi:

vesoljec -jca m (o) kdor je 
usposobljen za vesoljske polete: vesoljci 
so pristali na luni; uriti vesoljce; obleka 
za vesoljce // prebivalec vesolja, ki ni 
zemljan: fantastični film o vesoljcih

in

vesoljka -e ž (o) ženska, ki je 
usposobljena za vesoljske polete: 
vrnitev prve vesoljke na zemljo

--romanm (pogovor) 13:14, 28 sep 2004 (CEST)

Ni slaba zamisel, ja, Roman. Hec je tudi ker so »vesoljec«, »kozmonavt«, »astronavt« pravzaprav sopomenke, ki jih tudi različno uporabljamo, predvsem glede na razvoj svetovne kozmonavtike/astronavtike. 'Zahodni svet' verjetno nikoli ne bo uporabljal izraza kozmonavt, ker verjetno preveč spominja na rdeče železne čase - čeprav se ne brani sorodnega izraza »kozmos«. Pa tudi se bo verjetno potrebno malo navaditi na izraz »vesoljec«, ker astronavte in kozmonavte večkrat uporabljajo. Vesoljec mogoče bolj spominja na marsovce, čeprav je definicija SSKJ zelo natančna. Sicer so pa tudi marsovci usposobljeni za vesoljske polete. Najbrž. Aja, saj pravi SSKJ tudi o tem. Ali smo tudi že rešili problem prestavljanja kategorij? Ja, menda ni problema s tem. Ali ima še kdo kakšen argument za in proti vesoljcem, predem prestavim obe kategoriji kozmonavtov in astronavtov v novo? --xJaM 14:50, 28 sep 2004 (CEST)


Kaj so pa potem bitja iz vesolja, npr. E.T.? --Heretik 14:58, 28 sep 2004 (CEST)

Vesoljci, he, he. Ali morda zunajzemeljska bitja. Angleško extraterrestrials. --xJaM 15:05, 28 sep 2004 (CEST)

Morda "nezemljani"? --romanm (pogovor) 15:08, 28 sep 2004 (CEST)