Pogovor:Seznam števil

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Števila in imena števil[uredi kodo]

Po angleški inačici sem nastavil članke za števila in za njihova imena po zgledu:

1. [[1 (število)|1]]  : število 1,
2. [[ena]] : ime števila 1.

Ali bi bilo to v redu? --XJam 15:28, 7 apr 2004 (CEST)

Zakaj bi bila članka o številu in imenu števila ločena? Ali imamo o imenu toliko več povedati? --romanm 15:52, 7 apr 2004 (CEST)
Imaš prav! Pa tudi angl. inačica ima osnovne članke sedaj v obliki [[1 (število)|1]] , imena števil pa so preusmerjena. Kolikor se spomnim pred časom še ni bilo člankov v tej obliki in so bili glavni članki z ispisanimi imeni. Pa so to medtem spremenili. Kaj bi potem tukaj privzeli za glavne članke - 1. različico ali 2.? Tudi tukaj bi lahko izpisana imena preusmerjali. Pri majhnih številih je sicer krajše »ena« od »1 (število)«, pri večjih pa je obratno. Tako predlagam 1. različico - tako kot je na angleški inačici, če je prav.

Kvadratni koren[uredi kodo]

V članku piše: i = √(-1). Kolikor se spomnim je funkcija kvadratni koren definirana le na nenegativnih realnih številih, ne pa na negativnih in kompleksnih, ki niso >= 0. Včasih sicer površno pišemo , ampak tudi v tej notaciji imata +i in -i enako pravico, da se jima bi reklo "kvadratni koren od -1" (če že). --romanm 15:52, 7 apr 2004 (CEST)

Ja, razumem. --XJam 16:06, 7 apr 2004 (CEST)

Pravopis[uredi kodo]

Po pravopisu bi morala biti števila nad sto ločena s presledkom, torej šeststo trinajst; Wiki pa tako nima težav s presledkom!? Pa še vprašanje: kakšne posebnosti ima število, recimo, -40? Seveda razen tega da je -40 = -39 - 1... -- andrejj 12:29, 24 jul 2004 (CEST)