Pogovor:Prehod Venere

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Mislim, da v junijski Gei piše, kdo in kdaj je tole reč prvi opazoval (mislim, da neki Anglež) ter tudi kdo je to prvi gledal z našega ozemlja (zdi se mi, da neki Avstrijec, ki je bil takrat ravno pri nas). Bom do jutri pogledal--Heretik 07:27, 9 jun 2004 (CEST)

Po mojih podatkih je bil prvi Jeremiah Horrocks (seveda prvi z daljnogledom) - kar že piše v članku. Za Avstrijca ne vem. --XJam 10:41, 9 jun 2004 (CEST)

Evo, tule je nekaj zgodovinskih podatkov. Ker to ni ravno moje področje, si nekako ne upam pokvariti dobro zasnovanega članka. Menda je Horocks ravno pri tem pojavu našel eno napako v Keplerjevih tabelah. Za tistega Janeza Schöttla niti ne piše kaj je bil, samo to, da je bil rojen v Steyerju, predaval po avstrijskih šolah in ravno tisti dan bil službeno v Ljubljani


prvi je opazoval angleški astronom Jeremiah Horrocks, ki je to izračunal iz Keplerjevih tabel in opazoval leta 1639.
Pri nas je prvič opazoval Janez Schöttl 6. junija 1761 v Ljubljani, ki je o opazovanjih napisal rokopis "Observationes Veneris per discum Solis an. 1761 die 6. Juni transeuntis factae Labaci"
1761 in 1769 je v Pekingu opazoval tudi Avguštin Hallerstein, o čemer priča tudi tiskani dokument.

--Heretik 07:42, 10 jun 2004 (CEST)

Hvala, Heretik za podatke. Ja, Horrocks je res popravil tedaj najboljše Keplerjeve Rudolfove tabele iz leta 1627, vendar pred opazovanjem pojava, saj ga je celo napovedal.
Še nekaj je v zvezi s tem. Na angleški strani o Horrocksu piše, da je imel za napačne tabele Tabulae motum coelestium nizozemskega astronoma Philippa van Lansberga. Če prav razumem, je Horrocks ugotovil kar je sicer napovedal že Kepler, da se bo pojav vseeno zgodil v tem času. Horrocks je tudi več let opazoval Venero, in je tako imel svoje podatke. Ker Lansberg ni sprejemal eliptičnih tirov, je imel napačne podatke v svojih tabelah. Tako moram preveriti kaj je sedaj pravzaprav popravil Horrocks - ali Keplerjeve tabele ali Lansbergove. --XJam 13:52, 10 jun 2004 (CEST)
Ja, Janez naj bi bil Slovenec. Na seznamu slovenskih astronomov je naveden. Rodil se je leta 1724, letnica smrti pa ni navedena - če je sploh znana. Članek o Hallersteinu pa tudi sledi. Bomo te tvoje navedbe vnesli v članek. --XJam 13:11, 10 jun 2004 (CEST)