Pogovor:Plezalna oprema

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Spodaj sem shranil vsebino trenutne strani, vsebina bolj spada pod planinsko opremo, nekdo je neznanec je prepisal nekdanjo stran, ki se je nanašala predvsem na plezalno opremo, vračam na nekdanje. Spodnji tekst pa lahko kdo uporabi za nov članek (planinska oprema). --Slodave 20:58, 24 maj 2007 (CEST)

Planinec mora vedeti , kdaj in kako se uporabljajo oblačila in oprema. Le ta zaslužijo veliko pozornost, saj nam omogočajo udobno in varno gibanje v gorskem svetu, ki ga lahko sredi poletja razbiča zimsko neurje. Slaba in pomanjkljiva oprema je nemalokrat vzrok za prehlad, poškodbo ali celo večjo nesrečo. Na izbiro obleke in obutve vplivajo temperatura, vlažnost zraka in veter. Zoper mraz nas varujejo notranji deli obleke - nogavice, perilo, obleka, pulover. Obleči se je potrebno v več tanjših oblačil, ker tako ustvarimo dobro toplotno izolacijo. Zoper vlažen zrak in veter nas varujejo zunanji deli obleke in obutve -vetrovka, vetrne hlače, zunanje rokavice, gamaše, kapuca, kapa. Osnovna planinska oprema se deli na osebno, splošno in tehnično opremo. Opremo pa mora uporabljati tudi gorski vodnik. Gorski vodnik uporablja različno športno opremo, potrebno za turo, na katero vodi gosta. Najpogosteje uporablja plezalno opremo: vrvi za varovanje pri plezanju in pripadajočo opremo, kot so klini, zatiči in vponke, plezalni pas in čelada. Pri zimskih turah in vodenju turnega smučanja uporablja posebno obutev, smuči, pripomočke za označevanje položaja v snežnem plazu zasute osebe in drugo opremo. Gorski vodnik uporablja opremo za orientacijo, kot so opisi, zemljevidi in kompas. Pri sebi ima tudi radijsko postajo ali drugi pripomoček za klic na pomoč v primeru nesreče.

OSEBNA OPREMA[uredi kodo]

Čevlji so najvažnejši del opreme. Ti naj bodo močni, visoki, s podplatom iz rebraste gume. Čevelj varuje nogo pred mrazom in mehanskimi poškodbami, zavarovati mora tudi skočni sklep. Najbolje je, če so narejeni in nepremočljivega materiala. Na izletu ali pohodu nas pogosto zaloti dež, pot nas pogosto vodi čez rosne trate in smučišča. Nogavice ne smejo biti zakrpane. Le te so najpogostejši vzrok za nastanek žuljev. Tudi velikost nogavic mora točno ustrezati nogi. Najprej obujemo gladke tanke bombažne nogavice, nato pa debelejše volnene. Spodnje perilo naj ne bo iz sintetike, ampak iz bombažne tkanine, ki omogoča dihanje in vpija znoj. Oblačila (hlače, srajca, pulover) naj bodo udobna, da se lahko gibljemo. Najbolj primerne so »pumparice«. Višje v planine se ne podajajmo v kratkih hlačah, ker nas lahko tudi poleti preseneti mraz in sneg. Dolge hlače tudi ščitijo noge pred praskami in odrgninami. Bolje je s seboj imeti dva tanjša puloverja, kot enega debelej šega. Ne pozabimo na rezervno majico ali srajco. vetrovka je nepogrešljiv del opreme. Navadno je iz nepremočljivega materiala in mora imeti kapuco. Pokrivalo in rokavice sodita k obvezni planinski opremi, če smo namenjeni v visoke gore.

SPLOŠNA OPREMA[uredi kodo]

Nahrbtnik uporabljamo za prenašanje. Pri izbiri moramo upoštevati: namembnost, obliko, velikost, njegovo maso, barvo, material in ceno. Najpomembnejša je njegova oblika. Najlažje nosimo nahrbtnik, ki ima pravokotno obliko. Kadar je poln, nam porazdeli obremenitev enakomerno na ramena, pleča, hrbet in boke. Najprimernejša širina naramnic je 5 - 6 cm. Pomembno je, da ne opleta. Hrbtišče nahrbtnika naj bo trše, običajno ima vložek, ki mu daje obliko. Barva nahrbtnika naj bo rdeča, rumena in modra, da se v snegu, megli, skali najhitreje odkrije. Izberemo takega, ki ima več žepov.

  • žepna ali čelna svetilka
  • žepni nož
  • čutara za pijačo
  • škatla za hrano
  • kompas, zemljevid, vodnik, dokumenti
  • prva pomoč

TEHNIČNA OPREMA[uredi kodo]

  • pomožna vrvica,
  • vponke,
  • cepin, dereze, krplje,
  • smučarske palice.

UPORABA PLANINSKE OPREME[uredi kodo]

Planinsko opremo moraš znati uporabljati, sicer ti ne pride prav. S cepini se lahko močno poškoduješ , če jih ne znaš uporabljati. Tudi če hočeš postati gorski vodnik moraš dobro poznati in uporabljati gorsko opremo. Opremo lahko uporabljaš za lažje plezanje, orientacijo, varnost, reševanje. S sabo moraš imeti tudi pripomoček za klic v sili, da pokličeš na pomoč če siv nevarnosti.

en:Climbing equipment fr:Matériel d'escalade nl:Klimmateriaal pl:Sprzęt wspinaczkowy sr:Планинарска опрема