Pogovor:Osebno ime

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Kakšna je politika slovenske wiki, glede poimenovanja biog. člankov z umetniškim imenom in ne z rojstnim (npr. članek o raperju bi imel naslov njegov najbolj znan vzdevek in ne rojstno ime; tako imajo na :en). Sam menim, da imajo rojstva imena prednost, vzdevki so omenjeni (preusmeritve dodane). LP, --Klemen Kocjancic 07:36, 17 nov 2004 (CET)

Po eni strani imaš prav, po drugi pa je treba pomisliti, s katerim imenom je oseba najbolj znana, kaj bodo uporabniki največkrat vtipkali, uporabljali v povezavah ipd. Sicer ne poznam natančno softwara za Wikipedio, ampak če vneseš ime preusmeritve, pmsm za odtenek bolj obremenjuješ strežnik, ki mora najprej ugotoviti, kaj sploh hočeš (oz. ali končni cilj preusmeritev že obstaja, da zna prav pobarvati povezavo....) in ti šele potem da želeno stran. Kaj ima prednost, pa prepuščam nadaljnji debati.--Heretik 08:07, 17 nov 2004 (CET)

Glede na splošen princip pisanja osebnih gesel naj bi bil zapis s podatki s polnim imenom, dodane pa naj bi bile preusmeritve. Jaz sem naredi pri Johannu Straussu mlajšem še preusmeritev z "Kralj valčkov". Problem so znani filmski igralci (od Grete Garbo dalje, pa Magnific(k)o ? - kdo na pamet pozna njegov priimek?). Grete Garbo ne bo nihče najdel pod njenim švedskim (?) priimkom in imenom. To naj bi bilo prepuščeno piscu članka (in kasnejši diskusiji) tako da bi jaz Greto Garbo vnesel pod tem geslom, navedel v članku njen originalen priimek in ime in naredil z originalnega priimka preusmeritev. Janez Novak 08:51, 17 nov 2004 (CET)

Magnifico=Robert Pešut! Glede osebnih imen se pa strinjam, da bi morale biti pod geslom, ki ga ljudje največkrat vtipkajo, tako da je preusmerjanja čim manj. --Missmarple 18:08, 17 nov 2004 (CET)

Ja, menim da to vprašanje skoraj v celoti razrešuje Wikipedija:Dogovori o poimenovanjih, kjer piše, da imajo članki naslov tistega imena, ki ga ljudje najbolje poznajo - ne glede na vzdevek ali rojstno ime. Seveda je vprašanje kje je meja teh znanih ljudi. Za nekoga so npr. Garbova, Curiejeva, Straussi zelo znani - nekdo pa 'mogoče' še nikoli ni slišal zanje, in je slišal le za npr. Eda Maajko, Prince Far I-ja, DJ Boba, Malcolma X-sa (in ne za El-Hadža Malika El-Šabaza) itd. --xJaM 18:00, 17 nov 2004 (CET)

Mislim, da je vseeno precej očitno pod katerim imenom so ljudje najbolj znani. Živ bog ne ve kako je ime Eminemu, dekliški priimek gospe Curie je PMSM tudi kurioziteta, pri Prežihovem Vorancu pa bi se dalo razpravljati. V konkretnem primeru Stalina in Lenina celo Rusi navajajo kot Иосиф Виссарионович Сталин in Влади́мир Ильи́ч Ле́нин (Улья́нов šele v oklepaju!) in tudi sam sem tako večkrat slišal, tako da bi se držal "umetniškega imena", seveda z navedko rojstnega. "Kralj valčkov" je druga stvar, ker to ni psevdonim, pač pa oznaka, podobno kot "Država magnolij" za ameriško zvezno državo Mississippi. --romanm (pogovor) 21:09, 17 nov 2004 (CET)