Pogovor:Nebojša Pavković

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Iz članka ni razvidno, da je bil načelnik štaba VJ. Sam tudi ne vem kdaj je to bil. Če lahko Jani to dopolniš, če imaš seveda podatke. lP, --Klemen Kocjančič 08:03, 7 maj 2005 (CEST)

MMG o razliki med komandantom in komandir: komandir je naziv za poveljniški položaj (torej osebo) za vojaške enote do čete (ponavadi vod in četa), medtem ko je komandant za večje (od bataljona naprej). Druga dva naziva sta vodnik (za oddelek) ter komisar (politični vodja enote). MMMG Ali kdo ve, kdaj so bili odpravljeni politični komisarji v JLA? LP, --Klemen Kocjančič 08:08, 7 maj 2005 (CEST)

Bom dopolnil, takoj, ko popravim vse Zwobotove 'greške u koracima' - morda mi bodo vzele cel dan dela - kaj vem. Heada bi bilo treba za uho, čeprav je res 'kao' dobro, da je sintaksa usklajena, in je seveda ogromno naredil. No, saj bom(o) popravili napake. Pa tudi sproti mu javljam, kakšne 'baksuse' mu je bot zakuhal. Morda ga bo še izpopolnil.
Ali naj potem tukaj tudi v slovenščini uporabljam naziva 'komandir' in 'komandant' - delovala sta mi bolj kot srbizma - oziroma »komandant« bolj za partizanske enote. Kaj pa izraz »poveljnik«?. Jaz ne vem kdaj so bili odpravljeni. Še naslednje: kako se naj lotimo vojaških akademij na področju Juge od 1945 naprej pa do danes? Ali imamo o tem že kaj napisanega? Uh, ocena 10,00 ni kar tako. Na sr: na glavni strani piše, da se bo Pavković predal haaškemu tribunalu. Nisem še prišel tako daleč, zakaj se mora. Hvala za pojasnitev pojmov. --xJaM 17:13, 7 maj 2005 (CEST)

Za časa JLA so uporabljali ta dva naziva, zdaj pa imamo poveljnika. Zaradi mene lahko uporabljaš še ta stara pojma, samo pazi, da ne zamešaš enot med seboj. LP, --Klemen Kocjančič 17:28, 7 maj 2005 (CEST)

V redu, potem pa bom. Zamešal bom, vsaj v prvi fazi prevoda iz sr:, če so zamešali tam. Vidim tudi, da si že dopolnil v zvezi s haaškim tribunalom. Ja, predal se je že, zgleda. V tem trenutku je članek res nezbalansiran, ker najprej opisuje njegovo odlično vojaško kariero, vsaj glede šolanja, potem pa 'krah', kjer je pristal na (vojaškem) mednarodnem sodišču. Ironija, ne - verjamem, in tudi imam izkušnje, da so nekdanje jugosl. vojaške akademije producirale odlične kadre - samo kaj, ko ima potem še politika prste vmes. Verjetno se boš strinjal, da je tako. Med služenjem mojega roka sem imel priliko spoznati 'pitomce' VA KV, ki so ravno tedaj opravljali 'prakso' v enoti, kjer sem služil. --xJaM 17:39, 7 maj 2005 (CEST)

Aja, še naslednje. Ne poznam srbskega izraza »оператика« ( 'operatika' ) - prevedel sem v 'operacijske raziskave' - pa ne vem, če je to to. --xJaM 17:42, 7 maj 2005 (CEST)

Prvič slišim, gotovo je nekaj iz polemologije, bom malo pogledal. MMG Njega so obtožili za (IIRC) 150 pobitih Albancev ter pošiganje, ko je bil on načelnik GŠ VJ 1999, v članku je pa zdaj napisano, da je takrat poveljaval armadi. To je treba malo bolj pregledati, kako pa kaj. LP, --Klemen Kocjančič 20:23, 7 maj 2005 (CEST)