Pogovor:Kuiper

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Preusmeritve na krajša imena

Roman, to preusmerjanje na krajša imena se zdi v redu. Edino ne bomo vedeli kdo vse potrebuje preusmeritve in bo število le-teh precej naraslo. Paziti je potrebno tudi na tista 'okrajšana', ki pomenijo enote ali še kaj drugega: pascal, celzij, gauss, itd. Sam se preusmeritev ne držim, so pa že kar nekaj časa prisotne v angleški inačici.

Aja, verjetno bi npr. pri pascalu rešil to z razločitveno stranjo, čeprav ne vem natančno kako. Za pascal bi na takšni strani bilo nekako:

  • -> pascal (enota),
  • -> Blaise Pascal.

Mogoče se s tem tudi izgubja 'enoznačnost', če jo tako imenujem. --XJam 11:55, 6 apr 2004 (CEST)

Da, mišljeno je bilo, da lahko vtipkaš npr. "Lagrange" v iskalno polje, tudi če ne veš imena, pa ti ga takoj najde. Za primere z več pomeni pa bi naredili tako kot praviš. --romanm 12:34, 6 apr 2004 (CEST)

A tako si mislil. Saj načeloma najde pravilne strani tudi brez preusmeritvenih strani. Mislil sem, da dodajaš preusmeritvene strani tudi zaradi tega, da je v besedilih lažje pisati. Načeloma je to res - vendar tudi ne zavzame veliko prostora in ukrade veliko časa, če navajaš tista imena, ki so se 'najbolj' razširila. Eden takšnih primerov je npr. Henri Poincaré. Če bi se v celoti držal 'enoznačnosti' bi morala stran o njem biti pod Jules-Henri Poincaré - vendar nisem hotel pretiravati. Vedno pa v bistvu ne veš. Največkrat sem to opazil pri francoskih in arabskih imenih, ki so lahko tudi precej dolga. Ja, pa tudi pri nekaterih angleških imenih. Npr. feldmaršal Montgomery, pa razni angleški grofje (»earls«), ipd.

Mislim, da pravih strani sicer na najde oz. jih lahko najdeš samo, če jih iščeš z Googlom (in je Google že pregledal sl.wikipedia.org). No, Montgomery je že tak primer, da se zdajle ne spomnim kako mu je bilo ime, vem pa, da je bil Montgomery. :-) --romanm 13:23, 6 apr 2004 (CEST)

Gauss? Kako to misliš, da je slab primer? :-) Gauss je Gauss (on sam) in starejša manjša enota za gostoto magnetnega polja namesto sedaj privzete tesle. Ali še kaj nisem razumel? Mogoče si mislil, da je slab primer, ker še ni članka o »gaussu«, oziroma preusmeritvene strani, če je potrebna, seveda. --XJam 13:02, 6 apr 2004 (CEST)

Prej sem dal "Gauss" kot primer strani, ki bi lahko bila preusmeritvena. Ampak iz razloga, ki ga navajaš, sem se za primer raje odločil vzeti "Lagrange". --romanm 13:23, 6 apr 2004 (CEST)