Pogovor:Gasilec

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Gasilec vs. oprema[uredi kodo]

Ta članek naj bi se navezoval na osebe, ne pa bil le kolaž gasilske opreme, ki sodi v samostojen članek. LP, --Klemen Kocjančič 12:48, 25 september 2005 (CEST)

Ampak gasilec rabi to opremo!--Janez Novak 16:50, 25 september 2005 (CEST)

To je res, ampak zato so samostojni članki. Ne vidiš pri vojaku cel kup slik orožja, opreme, vozil,..., ki jih uporablja, ampak zato so tu samostojni članki. LP, --Klemen Kocjančič 16:55, 25 september 2005 (CEST)

Vsebina z en:[uredi kodo]

JasnaZarifovic je na stran Diclofenac skopirala naslednjo vsebino:

Gasilec (ženska ali moški) je izurjena oseba predvsem za reševanje ljudi in premoženja iz gorečih stavb in vozil. Prav tako pa pomagajo pogasiti vse vrste požarov. Kompleksnost modernega industrijskega življenja povečuje možnosti za nastanek nesreč pri delu (požari, nevarne snovi itd.), zato je potrebna spretnost in gasilska oprema ter povečana pristojnost gasilcev. Včasih nudijo tudi nujno medicinsko pomoč. Gasilska postaja, ponekod gasilska brigada je ena izmed treh nujnih pomoči. Gasilstvo in gasilci so prisotni povsod po svetu, od divjine do urbanih naselji ter na ladjah. Angleška beseda 'firefighter' oziroma gasilec se uporablja, po zapisih v Merriam-Webster's Dictionary, od leta 1903. V zadnjem desetletju je besedo 'fireman' zamenjala beseda 'firefighter', odkar se je število žensk-gasilk povečalo ter zato, ker ima lahko beseda 'fireman' veliko drugih pomenov, kot so nekdo, ki zaneti požar, kar je ravno nasprotno od dela gasilcev. V različnih državah so lahko gasilci redno zaposleni delavci, ki prejemajo plačo. Prav tako so lahko tudi prostovoljni gasilci (ne prejemajo plače) in občasni gasilci (so plačani samo za določen čas, ko so na terenu) in se odzovejo na klic. V Angliji pa imajo samo občasne gasilce. Na Portugalskem imajo večinoma prostovoljne gasilce in nekaj zaposlenih gasilcev. V Avstraliji imajo prostovoljne brigade, ki večinoma niso plačane, tradicionalno pa naj bi bili plačani pri svojih podjetjih kjer so zaposleni, če so poklicani med njihovim delovnim časom.
viri: https://en.wikipedia.org/wiki/Firefighter

Morda lahko kdo kaj od tega prenese v članek, stran Diclofenac pa bom pobrisal. --romanm (pogovor) 20:15, 8. julij 2015 (CEST)[odgovori]