Pogovor:Dan spomina na mrtve

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Vsi sveti ali Dan mrtvih[uredi kodo]

Dan spomina na mrtve oziroma dan mrtvih (v krščanstvu Vsi sveti), je državni in krščanski praznik, ki se praznuje 1. novembra po vsem svetu, tudi v Sloveniji. Ob tem se spominjamo umrlih. Običaj narekuje, da na pokopališča (na grobove sorodnikov in prijateljev) odnesemo sveče in rože.

Tako piše ob naslovu Vsi sveti v slovenski Wikipediji. Mislim, da vsebina ne ustreza naslovu, oziroma ni zadosti obdelana. Obstaja torej več možnosti:
  • mogli bi postaviti razločitev oziroma razdelitev, ter razdeliti pomene in jih posebej obdelati:
  • Zgornji napis ne ustreza vsebini napisanega. Opisuje pravzaprav samo Dan mrtvih. Vsebina in običaji praznika Vsi sveti je precej drugačna. Lahko bi postavili razločitev na krščanski praznik Vsi sveti ter na državni praznik Dan mrtvih oziroma Dan spomina na mrtve.
  • končno pa bi lahko ostalo vse v enem članku, toda primerno razdeljeno na ustrezna poglavja.

Vsi sveti in Vernih duš dan[uredi kodo]

V krščanstvu (in na Slovenskem je to izrazoslovje veljalo vse do uvedbe Dneva mrtvih) pomeni praznik Vsi sveti res to, kar pravi beseda: praznik vseh že zveličanih v nebesih in ga slavimo 1. novembra. Praznik Vernih duš dan pa pomeni spomin na rajne, ki so še v vicah. Že v krščanstvu se ta dva praznika prepletata. Tako 1. novembra dopoldne slavimo vse svete, popoldne pa se že začenjajo „zadušnice”: maša in molitev za rajne, kar je povezano tudi s svečami in cvetjem. Ker velja v krščanstvu (kot je bilo že v judovstvu) popoldne za „vigilijo” oziroma za nov dan, se začne Vernih duš dan popoldne, navadno tudi na pokopališču, pa v cerkvi: z rožnim vencem in mašo. Naslednjega dne pa so v cerkvi tri maše: za vse rajne, po namenu svetega očeta in še ena po namenu vernikov.

Dan mrtvih ali Dan spomina na mrtve[uredi kodo]

Če pogledamo vsebino napisanega, pravzaprav ne pove skoraj ničesar o krščanskem pojmovanju praznika Vsi sveti. Ta vsebina bi „pasala” pravzaprav za „Dan mrtvih”. Najbolje pa bi bilo, da bi bil praznik Vse sveti in Vernih duš dan napisan na novo kot krščanski praznik „Dan mrtvih” pa opisan morda še obširneje in uvrščen med državne praznike.

Zgodovina praznika od poganskih časov do danes ni isto kot današnji praznik, je pa lahko uvod. Če je zgodovina in ozadje morda v nečem ista, so pa danes prazniki različni, s precej različno vsebino.

Morda bi bilo pa le najbolje, da bi ta praznik kdo na novo obdelal na temelju dobrih virov in bi ostal en članek. --Stebunik 17:56, 31. oktober 2011 (CET)

dobro bi bilo napraviti posebno okno (info-box) za praznike, kot to imajo druge Wikipedije. --Stebunik 18:10, 31. oktober 2011 (CET)
Članek ne navaja nikakršnih virov; je škrbina o (državnem) prazniku. Za verski praznik Vsi sveti bom o priliki napravil poseben, nov članek. --Stebunik 18:33, 1. november 2011 (CET)

Obstajajo dobri članki na internetu na temo Vsi sveti, npr.:http://alfaiomegaduhovniforum.forums-free.com/vsi-sveti-spomin-na-nase-drage-pokojne-in-vseh-vernih-dus-t3414.html --Stebunik 18:55, 1. november 2011 (CET)

Naredil sem mikroškrbino za Vse svete, ker se strinjam, da je vsebino treba ločiti od dneva mrtvih. KO pa boš dopolnjeval, se prosim izogibaj pristranskosti. Stavki kot je "1. novembra dopoldne slavimo vse svete" v tej obliki ne sodijo v WP, saj imputirajo, sa smo vsi "mi" kristijani. --IP 213 07:20, 2. november 2011 (CET)[odgovori]

To je na pogovrni strani.--Stebunik 09:04, 3. november 2011 (CET)

Vseeno se mi zdi najbolje, če bi se vsebini združili, saj gre za isto stvar - po zgledu članka Zdravljica, katerega prvi del govori o Prešernovi pesmi iz literarnega vidika, drugi pa o slovenski himni. Lahko bi imeli tudi dva posebna članka, a v Zdravljici-himni ne bi nič kaj novega izvedeli. Za ta primer bi bilo najbolj smotrno, če bi bilo prvo poglavje članka posvečeno predkrščanski zgodovini, drugo krščanskemu prazniku, tretje pa Dnevu spomina na mrtve. --Janezdrilc 10:47, 3. november 2011 (CET)[odgovori]

Najbolj pametno je tako, kot je sedaj, da ima namreč praznik vseh svetnikov poseben članek Vsi sveti s svojim oknom. Seveda še manjka članek za Vernih duš dan. Ta dva praznika sta krščanska, verska. Praznik Dan mrtvih oziroma Dan spomina na mrtve ipd. pa je državni oziroma splošno-človeški spomin na rajne. Mislim, da je taka razdelitev najboljša, vsaj za slovensko Wikipedijo.--Stebunik 19:30, 31. oktober 2012 (CET)[odgovori]