Pogovor:Bolgarščina

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Mehki znak 'ь'[uredi kodo]

Članek trenutno pravi:

Nekateri viri navajajo tudi mehki znak 'ь', ki naj bi stal med 'ъ' in 'ю'. Večina virov ga ne omenja, poleg tega sem preletel nekaj bolgarskih besedil, pa se ne spomnim, da bi ga kdaj zasledil, niti se ne spomnim, da bi videl kjerkoli v Bolgariji.

Znak 'ь' najdeš, denimo, v bolgarskem članku o slovenščini. Če si prav predstavljam, se za razliko od srbščine v bolgarščini ta znak uporablja kot dodatek n-ju in l-ju, da dobiš to kar Srbi poznajo kot "nj" in "lj" - tudi grafično je stvar zelo podobna. Pa tudi sicer bi bilo treba članku odvzeti osebno noto, tj. spremeniti stavke kot je "se ne spomnim, da bi ga zasledil". To bolj sodi na tole, pogovorno stran. --romanm 23:34, 10 jul 2004 (CEST)

To črko v Bolgariji imenujemo ер малък in pomeni majhen/tanek jer, uporabljamo pa jo le za soglasnikom ter pred samoglasnikom o, na primer синьо небе (sinje nebo). Majhnega jera nikdar ne uporabljamo na začetku besede. Harry 19:59, 13 jul 2004 (CEST)

bolgarščina[uredi kodo]

Vsi avtorji slovenske wikipedie, če Vas nekaj zanima o bolgarščini, lahko me sprašujete na naslovu cygnus@mail.bg, tudi v slovenščini! Bom poskusil odgovoriti tudi v slovenščini, čeprav se bojim da je ne znam dobro. Pozdrav iz Bolgarije! 85.11.148.125 22:26, 1 avgust 2006 (CEST)