Pogovor:Amerika (razločitev)

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Sinonim? Ali torej popravimo vse razločitve? --AndrejJ (pog., prisp.) 08:43, 22 januar 2006 (CET)

Regionalizacija[uredi kodo]

Skopirano iz Uporabniški pogovor:Tcie. --Eleassar pogovor 15:31, 4 april 2007 (CEST)

Ravno posodabljam predlogo {{Regije sveta}}, pa sem naletel na težavo. Angleška Wikipedija, pa še nekatere druge, namreč razlikujejo med en:North America in en:Northern America. Kako to slovenimo pri nas? Zaenkrat bom pustil samo Severna Amerika, nadaljnjo razdelitev pa prepuščam tebi. --Eleassar pogovor 12:26, 3 april 2007 (CEST)

Npr. Združeni narodi uporabljajo Northern America [1]. --Eleassar pogovor 12:38, 3 april 2007 (CEST)

Ja, Slovenci smo prikrajašni za razlikovanje pridevkov "North" in "Northern". V tem primeru pa ni težave, ker menda nikoli še nisem zasledil takšne regionalizacije v Sloveniji. Namreč tistemu, kar nekdo imenuje za "Northern America", mi preprosto pravimo "Angloamerika". Mmg, spremenil sem tudi naslov "Amerike" v "Amerika". Angleška različica PMM z "Americas" kaže na slovensko "Ameriki", a po mojem mnenju niti taka množinskost ni potrebna, saj je Amerik, kot je videti tudi v predlogi Regije sveta, še več, a bi potemtakem morali napraviti tudi npr. "Afrike" namesto "Afrika". | Če 14:43, 4 april 2007 (CEST)
Hm.. tudi Angloamerica je po en: nekaj drugega kot Northern America. Glede Amerik pa se strinjam. --Eleassar pogovor 14:46, 4 april 2007 (CEST)
Imaš res, a tu gre zopet za nedorečenost :) . Morali bi sicer pobarati kakega strokovnjaka, ki sta mu obe Ameriki predmet vsakodnevnega raziskovanja, denimo Tatjano Resnik Planinc ali Metko Špes z Oddelka za geografijo na Filozofski fakulteti, a že brez tega predlagam izpustitev "Northern America". Namreč v slovenskem prostoru je redkokdaj zaslediti kaj drugega kot delitev na Južno in Severno ter Anglo in Latinsko Ameriko. | Če 14:54, 4 april 2007 (CEST)

Podobno pri Central America in Middle America. Mogoče bi morali Srednja Amerika prestaviti na Centralna Amerika. --Eleassar pogovor 14:41, 4 april 2007 (CEST)

Angleška "Middle America" je slovenska "Srednja Amerika". Medtem ko imena in definicije za "Central America" nimamo, vsaj ne v splošni uporabi. Stvar je v tem, da so nam tisti kraji geografsko in kulturno sila oddaljeni, zato razdelitev ni tako natančna in dorečena. | Če 14:48, 4 april 2007 (CEST)

Aha, torej zamenjamo interwikije? --Eleassar pogovor 14:49, 4 april 2007 (CEST)

Ja, bi morda veljalo. Treba bi bilo sicer kar nekaj tega napravit, z regionalizacijami je stalno težava, ker so v različnih strokovnih prostorih (zlasti mednarodno) različne, a z istimi imeni. Lahko tudi jaz ob priložnosti prostega časa. | Če 14:58, 4 april 2007 (CEST)