Osnutek:Mladen Railić

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Biografija[1]

Karate mojster 4.DAN

» Izpit za 3. Dan je opravil dne 27.12.2013 v Portorožu: št. diploma no.: 11/12/2013

» Izpit za 4. Dan je opravil leta 2021 v Portorožu.

» Diplomiral je na Fakulteti za šport v Ljubljani, smer Športna vzgoja in izbirni predmet Borilni športi, dne 26.09.2016

Mladen Railić je rojen 18.10.1985 v Kopru. Od rojstva naprej živi v Portorožu, osnovno šolo pa je obiskoval v Luciji, kjer jo je tudi zaključil.

Že od majhnih nog je bil Mladen navdušen nad športom in je kazal znake dobrega športnika. Med gledanjem borb svojega očeta se je navdušil nad karatejem in ga že s šestimi leti začel tudi trenirati v takratnem Karate klubu Piran, danes preimenovano v Društvo za borilne veščine Piran. Poleg karateja se je ukvarjal tudi z različnimi športi, vendar je bil le karate stalnica v njegovem življenju. Hitro se je začel tudi tekmovati in osvajati dobre rezultate, najprej v katah in kasneje tudi v borbah. Kljub temu, da je bil uspešen v katah se je s časom odločil, da bo svojo tekmovalno pot nadaljeval le v športnih borbah, kjer je tudi ustvaril največ rezultatov. Prelomnica v odločitvi je bila, ko je bil z 12. leti na državnem prvenstvu Slovenije, kjer sta se s klubskim kolegom Elvisom Šabanagićem izkazala, saj sta brez težav premagala številno konkurenco v svoji kategoriji in sta nastopila v finalu. V tesni borbi je slavil Mladen z rezultatom 6:4 in tako osvojil svoje prvo zlato medaljo na državnem prvenstvu Slovenije. Od takrat se je tekmoval le v športnih borbah.

Do njegovega 18-ega leta je osvajal veliko medalj tako v Sloveniji, kot tudi drugod po Evropi. Največ se je tekmoval na Madžarskem, Hrvaškem in Italiji, kjer je osvojil številne medalje. Kljub temu, da je bil takrat v svoji kategoriji najboljši tekmovalec v Sloveniji pa iz različnih razlogov ni bil član slovenske reprezentance.

Preden je začel tekmovat v članski kategoriji se je s svojim trenerjem in očetom, Milenkom Railićem, posebno pripravil za to kategorijo, saj so v tej kategoriji vsi že zelo resni tekmovalci in sama borba se odvija veliko bolj intenzivno. Njihova priprava se je izkazala kot uspešna, saj je na svojem prvem članskem državnem prvenstvu Slovenije osvojil zlato medaljo. Potreboval je tri zmage in v teh treh borbah je osvojil 24 točk, zgubil pa le eno v finalu proti takratnem reprezentantu (rezultat 9:1). Od tega trenutka pa vse do danes je postal favorit v svoji kategoriji. Kljub temu, da je takrat osvojil štiri krat državno prvenstvo Slovenije v kategoriji do 21 let se, zaradi neznanih razlogov, ni nikoli udeležil Evropskega in Svetovnega prvenstva v tej starostni kategoriji. To ga nikakor ni vstavilo in tako je do danes dosegel že 17-krat zlato medaljo na državnem prvenstvu Slovenije v različnih kategorijah. Od začetka svoje kariere do danes je le enkrat ostal brez medalje na državnem prvenstvu. Poleg tega se je tudi tekmoval na ekipnem državnem prvenstvu, kjer je dvakrat osvojil zlato medaljo za svoj klub (DBV Piran). Večkrat je bil tudi sposojen tekmovalec za različne klube po Sloveniji, kar mu je pripeljalo tudi 1. mesto v kategoriji do 21 let (KK Grosuplje), 1. mesto člani (KK Žalec), 2. mesto člani (KK Selnica ob Dravi) 1. mesto člani (KK Zmaj Ljubljana), 3. mesto člani (KK Zmaj Ljubljana). Zaradi njegove uspešne kariere je tudi postal stalni član v slovenski reprezentanci, kjer se je tekmoval posamezno in tudi ekipno.

V času ko je bil reprezentant Slovenije je dosegel tudi najboljše rezultate, vendar je pomembno dodati, da v svoji karieri ni nikoli spreminjal svoj matični klub, kjer je trenira tudi zdaj (DBV Piran). Zaradi svojih dobrih rezultatov je bil izbran tudi, s strani Olimpijskega komiteja Slovenije, v reprezentanco reprezentanc Slovenije s katero so potovali na Sredozemske igre v Mersin, Turčija. Za pot na Sredozemske igre so bili izbrani le štirje karateisti. Na tekmovanju je na žalost izgubil v četrtfinalu na sodniško odločit in ni imel možnosti borbe za tretje mesto.

Nekaj pomembnih rezultatov, ki jih je Mladen osvojil:

» Dvakrat 9. mesto na Evropskem prvenstvu,

» 5. mesto Svetovno prvenstvo ekipno (Beograd, Srbija),

» 3. mesto Evropsko prvenstvo ekipno (Budimpešta, Madžarska),

» Trikrat 3. mesto na Balkanskem prvenstvu (Mladen je osvojil prvo medaljo na balkanskih prvenstvih za Slovenijo)

Poleg teh rezultatov je osvojil tudi na svetovnih ligah 9. mesto, dva krat 7. mesto in 5. mesto. Na svetovnih ligah je kljub dobrih borbah ostal brez odličja. Tu se je prikazala največkrat izredno velika konkurenca, včasih tudi boljša kot na Svetovnih prvenstvi. Na teh tekmovanjih se zbirajo točke za najboljšega tekmovalca v kategoriji na Svetu, kjer je Mladen trenutno na 24. mestu (njegova najboljša uvrstitev pa je 22. mesto). Glede na to, da je tu veliko tekmovalcev iz celotnega Sveta je to zelo dober rezultat.

Njegova strast do karateja se je pokazala tudi v trenerskih vodah, saj je prav zaradi te ljubezni do karateja izbral študij na Fakulteti za šport v Ljubljani, kjer je postal diplomirani profesor športne vzgoje. Njegova smer na fakulteti pa je bila Borilni športi. Ob študiju je opravil tudi licenco za trenerja karateja in tako deloval kot trener DBV Piran. Še vedno vodi in trenira tekmovalno ekipo v prej omenjenem klubu. Leta 2010 pa je še prevzel takratni Karate klub Budo Koper (današnji Karate klub Koper) in postal predsednik kluba, kjer deluje tudi danes.

Leta 2016 so se odvijale Študentske igre v Zagrebu, kjer so nastopili tudi slovenske karateistke in karateist. Na pobudo tekmovalk se je Mladen odločil, da bo odšel z njimi kot trener. Takoj se je izkazal kot odličen vodja in trener, saj je uspešno izpeljal celotne igre in pripeljal ekipo članic do bronaste medalje v borbah. Kar pa ni bila edina medalja, saj je takoj naslednji dan pomagal Lini Pušnik do osvojitve bronaste medalje. Na žalost se je izmuznila še ena bronasta medalja, saj je Tjaša Ristič v tesni borbi izgubila prav za 3. mesto. V tem je še potrebno dodati, da je ekipna medalja bila prva medalja za Slovenijo v vseh športih, ki so nastopili na igrah.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. [karatekoper.com »Karate klub Koper«]. {{navedi splet}}: Preveri vrednost |url= (pomoč)