Mučeništvo sv. Boštjana (Piero del Pollaiolo)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Mučeništvo svetega Boštjana
UmetnikPiero del Pollaiuolo
Letopo 1475
Tehnikaolje na platnu
Mere291,5 cm × 202,6 cm
KrajNarodna galerija, London

Mučeništvo svetega Boštjana je delo Piera del Pollaiuola morda tudi brata Antonia, ki ga je naročila florentinska družina Pucci in je zdaj v Narodni galeriji v Londonu.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Družina Pucci jo je naročila kot oltarno sliko za družinsko kapelo, oratorij, posvečen svetemu Boštjanu v baziliki Santissima Annunziata v Firencah. Giorgio Vasari jo datira v leto 1475, vendar jo napačno pripiše Pierovemu bratu, bolj znanemu in umetniško nadarjenemu Antoniju - napačno pripisovanje, ki je trajalo do danes.

Roberto Pucci je delo umaknil iz oratorija pod pretvezo restavracije, nato pa ga je leta 1857 prodal Narodni galeriji.

Analiza[uredi | uredi kodo]

Šteje se za Pierovo mojstrovino z bolj togim geometrijskim nadzorom kompozicije kot v njegovih prejšnjih delih, ne da bi se odrekel svoji običajni drži in gibanju - štirje lokostrelci v ospredju tvorijo dve simetrični pozi, pri čemer se osrednja osvežujeta in oba na robovih streljata, v popolnem ravnovesju na obeh straneh osrednjega droga, na katerega je privezan Boštjan.

Lahko ga primerjamo s skoraj sodobnim, Botticellijevim Svetim Boštjanom, ki namesto tega postavi lik svetnika v osamljeno pokrajino, ki jo navdihuje Flandrija. Na Botticellijevi sliki je izposojen Sv. Boštjan Francesca Botticinija, prej pripisan Andrei del Castagno, datiran v leta takoj po letu 1474.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Aldo Galli, I Pollaiolo, "Galleria delle arti" series number 7, Milano, 5 Continents Editions, 2005, p. 36.
  • Alessandro Cecchi, Botticelli e l’età di Lorenzo il Magnifico, in the series “I grandi maestri dell’arte. L’artista e il suo tempo”, Firenze, E – ducation.it, 2007, p. 115.
  • National Gallery site