Matheson (jezero)

Matheson
Jezero Matheson
Zemljevid
Lega jezera Matheson
Lega jezera Matheson
Matheson
Legamesto Fox Glacier, West Coast, Južni otok
VrstaMonomiktično distrofično
Te Ara Kairaumati (maorsko)
EtimologijaLokalni kmet Murdoch Matheson
Površina30 ha
Povp. globina12 m
Dolžina obale11,5 km
Gladina (n.m.)100 m
1 Dolžina obale ni vedno enako izmerjena.

Jezero Matheson (maorsko Te Ara Kairaumati) je majhno ledeniško jezero na Južnem otoku na Novi Zelandiji, blizu mesta Fox Glacier. To je bilo tradicionalno zbirališče hrane za lokalne Māore. Enostavna sprehajalna pot kroži okoli jezera, znanega predvsem po pogledu na gori Aoraki/Mount Cook in Tasman, ki se zrcalita v gladini.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Zračna fotografija jezera Matheson z jugovzhoda, 1960

Jezero Matheson je nastalo med dvema morenskima terasama, ki sta nastali zaradi hitrega umika ledenika Fox / Te Moeka o Tuawe pred 14.000 leti, ob koncu zadnjega ledeniškega obdobja. Ledenik, ki se je umikal, je pustil za seboj dolino in ogromno ledeno ploščo, izolirano z globoko plastjo morenskega proda, ki se je postopoma stopila in sesedla, da je oblikovala jezersko dno.[1] Jezero je zdaj približno 12 kilometrov od trenutnega konca ledenika v Južnih Alpah. Morene, izplaknjeni prod in rečni prod so zajezili dolino in jezero je raslo, napajali so ga majhni potoki in pronicanje – večjih rečnih dotokov, odtokov ni.[2]

Jezero Matheson je veliko 30 ha, obala je dolga približno 1,5 km, povprečna globina pa je 12 m. Potoki, ki ga napajajo, tečejo skozi gosto avtohtono grmičevje in se po močnem deževju pogosto nabirajo v peno. Iz gozda prenašajo organske snovi in tanine, ki obarvajo vodo temno rjavo – to je dejavnik, ki omejuje vidljivost in poveča učinek zrcaljenja iz jezera.[3] Voda v jezeru je kisla (zabeležen pH je le 5,5), vsebuje malo hranil in včasih skoraj deoksigenirana. Vse to so značilnosti distrofnega jezera z rjavo vodo, ki kopiči organsko snov; dolgoročno se bo jezero postopoma napolnilo in postalo šotno barje.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Te Ara Kairaumati je bil tradicionalno mahinga kai (zbiralno mesto) za Maore, ki so potovali vzdolž obale, da bi nabrali pounamu. Ustavili so se ob jezeru, da bi lovili dolgoplavute jegulje[4] ali vodne ptice. Jezero so prvi naseljenci Pākehā (Evropejci) na ravnicah reke Cook poimenovali Matheson po Murdochu Mathesonu, živinorejcu na tem območju v 1870-ih.

Čolnarjenje po jezeru Matheson, 1965

Od vzpona novozelandske turistične industrije v začetku 20. stoletja je jezero postalo priljubljena destinacija zaradi odseva južnih Alp. Pogled vključuje vrhove Mount Haast, La Perouse in najvišje vrhove Nove Zelandije, Aoraki / Mount Cook in Mount Tasman. Odsevi so najbolj vidni ob zori ali mraku, najboljši pogledi pa so zgodaj zjutraj v mirnem jasnem dnevu, preden veter vznemiri vodno gladino ali se na vrhovih naredijo oblaki.[5]

Od 1950-ih je bližnji hotel Fox Glacier ponujal zgodnji jutranji izlet do jezera; obiskovalce so z avtobusom odpeljali do sedanje poti in se podali na 15-minutni sprehod skozi grmovje, brez prednosti današnjih mostov in poti. Pot je pripeljala do čolna, v katerem so jih odpeljali na Reflection Island, kjer so počakali, da se valovanje umiri in se pokaže znameniti pogled.

Ikonični pogled čez jezero je postal pogosto reproducirana podoba, predstavljena na čokoladnih škatlah, steklenicah piva, koledarjih in spominkih.[6] Matheson je zdaj eno najbolj fotografiranih jezer na Novi Zelandiji.[7]

Sprehajalne poti[uredi | uredi kodo]

Območje okoli jezera Matheson kot del narodnega parka Westland Tai Poutini upravlja Ministrstvo za varstvo narave (DOC), ki vzdržuje sprehajalne poti in dostop do priljubljenih razglednih točk okoli jezera. Lahka, 2,6 km dolga sprehajalna pot kroži okoli jezera, z izhodiščem pri kavarni Matheson Cafe približno 5 km od okrožja Fox Glacier. Pot prečka viseči most čez reko Clearwater in vodi do več razglednih točk, zlasti na skrajnem koncu jezera do »Pogleda razgledov« in Reflection Islanda. Povratek traja približno uro in pol. Prvih 20 minut hoje do razgledne točke Jetty je dostopnih z invalidskim vozičkom in vodi do pontonskega pomola, ki se razteza v jezero.

Februarja 2019 je večji zemeljski plaz blokiral severno dostopno cesto do ledenika Fox.[8] Kot del 3,9 milijona dolarjev vrednega vladnega načrta za nadomestitev tega zaprtja so izboljšali objekte ob jezeru Matheson, ki so ga povezali z občino s kolesarsko/sprehajalno potjo od Cook Flata.[9] Zanemarjena pot, ki vodi od vzhodne strani Lake Matheson Walk do kroga okoli jezera Gault, 8 km povratna pot, je bila nadgrajena v status lahka.[10]

Rastlinstvo in živalstvo[uredi | uredi kodo]

Jezero in njegovo majhno povodje sta skoraj v celoti obdana z avtohtonim gozdom podokarpovk. Gozd ob robu jezera sestavljajo predvsem Hallova tōtara (Podocarpus laetus), južna rātā (Metrosideros umbellata), kāmahi (Weinmannia racemosa) in rimu (Dacrydium cupressinum). Druga gozdna drevesa so miro (Prumnopitys ferruginea), širokolistna ali pāpāuma (Griselinia littoralis), kahikatea (Dacrycarpus dacrydioides), gorski horopito (Pseudowintera colorata) in pate ali sedemprstnica (Schefflera digitata). Na mestu, kjer se pot vzpenja višje, tōtara postane manj pogosta, rimu in Quintinia serrata pa pogostejša. V jezeru raste redka vodna rastlina Myriophyllum robustum. Mokrišča, ki mejijo na jezero, vsebujejo harakeke (Phormium tenax) in navadni šaš (Eleocharis acuta).

Okoli jezera so pogoste praproti in mahovi, med pomembne vrste pa sodijo perje valižanskega princa (Leptopteris superba), svetleči slezenovec (Asplenium oblongifolium) in povešeni slezenovec (Asplenium flaccidum). Orjaški mah Dawsonia je viden na več mestih.

Novozelandsko praprotnico ali mātātā (Poodytes punctatus) je mogoče najti v mokrišču okoli jezera, ogrožene vrste rjavega Ōkārito kivija, znanega kot rowi (Apteryx rowi), pa so decembra 2018 izpustili v sosednje pogorje Omoeroa.[11] Lokalna ekoturistična operacija je začela projekt Early Bird v sodelovanju z Ministrstvom za varstvo narave leta 2018 s postavitvijo 80 pasti okoli jezera Matheson, da bi ulovila vnesene plenilske sesalce, kot so podlasice in podgane.[12][13]

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Pope, Diana; Pope, Jeremy (1978). Mobil New Zealand travel guide: South Island and Stewart Island (3rd rev. izd.). Wellington [N.Z.]: Reed. str. 126. ISBN 0-589-00998-2.
  2. Flint, E. A. (1979). »Comments on the phytoplankton and chemistry of three monomictic lakes in Westland National Park, New Zealand«. New Zealand Journal of Botany. 17 (2): 127–134. doi:10.1080/0028825X.1979.10426885.
  3. »Lake Matheson / Te Ara Kairaumati Walk«. Department of Conservation Te Papa Atawhai (v angleščini). Pridobljeno 17. oktobra 2020.
  4. »Lake Matheson, Fox Glacier«. Glacier Country New Zealand (v angleščini). Pridobljeno 24. aprila 2022.
  5. Wilson, Kerry-Jayne (2017). West Coast Walking: A naturalist's guide (v angleščini). Christchurch: Canterbury University Press. str. 290–293. ISBN 978-1-927145-42-5.
  6. »Lake Matheson - Lake in New Zealand - Thousand Wonders«. www.thousandwonders.net. Pridobljeno 18. januarja 2020.
  7. Tyerman, Justine (28. julij 2020). »World Famous In New Zealand: Seeing double is mesmerising at Lake Matheson«. Stuff (v angleščini). Pridobljeno 17. oktobra 2020.
  8. »Closure of road to Fox Glacier will have 'negative effect on township'«. Stuff (v angleščini). 25. avgust 2019. Pridobljeno 17. oktobra 2020.
  9. Carroll, Joanne (27. avgust 2019). »$3.9m Govt investment to help offset 'huge blow' of losing Fox Glacier access road«. Stuff (v angleščini). Pridobljeno 17. oktobra 2020.
  10. Department of Conservation (19. april 2019). »Lake Gault – a new track in the Fox area«. Conservation Blog (v angleščini). Pridobljeno 17. oktobra 2020.
  11. Carroll, Joanne (14. december 2018). »Rare kiwi released on West Coast after existing sanctuary runs out of space«. Stuff (v angleščini). Pridobljeno 17. oktobra 2020.
  12. Thornber, Lorna (30. september 2020). »Five of the best eco-sanctuaries in New Zealand«. Stuff (v angleščini). Pridobljeno 17. oktobra 2020.
  13. »Glacier Valley Eco Tours - Franz Josef Glacier, New Zealand«. www.glaciervalley.co.nz (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 7. oktobra 2022. Pridobljeno 17. oktobra 2020.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]