Ločevalna dieta

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Ločevalna dieta, znana tudi kot 90 dnevna presnovna dieta ali 90 dnevna ločevalna dieta, dieta Združenih narodov (ZN), trimesečna dieta - 3MD, je dieta kombiniranja živil, ki vpliva na presnovo. Temelji na ločevanju hrane in takšni kombinaciji le te, da to vpliva na metabolizem in povzroča izgubo kilogramov.

Lahko bi rekli, da 90-dnevna ločevalna dieta pravzaprav ni dieta, ampak gre le za drugačen način prehranjevanja, saj med izvajanjem diete ni potrebno stradati, se odpovedati hrani, preštevati kalorije in v teh 90 dneh dobi telo vse življenjsko pomembne snovi. Zato je ta dieta zelo popularna in se kot posledica tega pojavlja v več različicah in z različnimi imeni (navedeno zgoraj).

Ločevalno dieto je prvi predlagal dr. William Howard Hay. Leta 1911 je objavil ugotovitve o tem, da naj bi napačno kombiniranje hranil pripeljalo do najrazličnejših zdravstvenih težav in debelosti. Številni posnemovalci, ki so verjeli, da je ločevalna dieta konceptualno dobro zastavljena, so objavljali različice te diete. Danes je ta dieta predvsem v Ameriki ena najpriljubljenejših načinov izgube odvečnih kilogramov. Kljub številnim „vernim“ posnemovalcem in priljubljenosti te diete pa vendarle nikoli ni bilo dokazano, da bi »pravilno« kombiniranje hranil vodilo do zmanjšanja telesnih maščob.

Cilji diete[uredi | uredi kodo]

Osnovni cilj te diete je poleg zmanjšanja odvečne teže (ob držanju vseh navodil diete bi naj bila izguba tel. teže tudi od 18 do 25 kg) sprememba metabolizma v organizmu, saj bi le-ta po končani dieti naj bil zagotovilo za ohranitev željene, pridobljene telesne teže. Normalna telesna teža in zdrav način prehranjevanja ter življenja nasploh pa krepijo zdravje, izboljšajo psihično počutje, nas napolnijo z energijo in dobro voljo.

Pravilno kombiniranje živil[uredi | uredi kodo]

S pravilnim kombiniranjem živil omogočamo telesu, da zaužita hrana kar najhitreje zapusti želodec in brez ovir potuje skozi prebavila. Telo porabi za prebavo nepravilno kombiniranih živil v obroku ogromno energije – po nepotrebnem. Po takem obroku postanemo utrujeni, zaspani, napihnjeni, prebava se upočasni, vse to vpliva na slabo psihično počutje, predvsem pa je škodljivo za zdravje. Pri dieti gre torej za sistem pravilnega prehranjevanja, ki ima za posledico spremembo metabolizma v organizmu in s tem posledično izgubo odvečnih kilogramov. Sprememba metabolizma je pomembna zato, da lahko po prenehanju diete obdržimo pridobljeno težo.

OČIŠČEVALNI CIKLUS (med 4. in 12. uro) V tem času se je minimalna količina hrane (v glavnem sadje) in pije večja količina vode, čaja ali nizkokaloričnih napitkov. V času diete se za zajtrk uživa samo sadje! Organizem namreč iz sadja črpa integrirani sladkor, s katerim se hrani živčni sistem in pomaga pri presnovi hrane.

PREHRANJEVALNI CIKLUS (med 12. in 20. uro) Ta čas, namenjen kosilu in večerji, se prehranjuje neomejeno. Tukaj niso pomembne količine, ampak pravilne kombinacije in čas med obroki. Pri beljakovinskem dnevu mora med obroki preteči najmanj 4 ure. Pri škrobnem dnevu ali ogljikovih hidratih morata med obroki preteči najmanj 2 uri. Pri sadnem dnevu pa je potrebno zaužiti več obrokov, saj že en sadež šteje za obrok! Priporočeno obdobje med obroki je 1 do 2 uri.

PREBAVNI CIKLUS (med 20. in 4. uro) Ta čas je namenjen prebavi hrane, zato se v tem obdobju ne uživa hrane. V kolikor ne zdržite, lahko pojeste sadje ali spijete kozarec vode ali nesladkani čaj.

Prehranjevalni dnevi[uredi | uredi kodo]

Dieta je sestavljena iz 4 rednih prehranjevalnih dni in enega občasnega. Tako imamo beljakovinski, škrobni, ogljiko-hidratni ter sadni (vitaminski) dan. Vsak 29. dan (se ponovi 3x v 90 dneh) pa pride vodni dan. Dieta se začne vedno z beljakovinskim dnem, nadaljuje s škrobnim in konča s sadnim dnem. Ko je 4 dnevni ciklus končan, se začne znova in tako ponavlja 90 dni. Prehranjevalni dnevi so najpomembnejši element diete. Njihovo zaporedje in pravilna kombinacija hrane sta odločilnega pomena.

Pomembno je, da si znotraj dneva, ki je na vrsti, izberete hrano, ki je dovoljena. Princip prehranjevanja 90-dnevne ločevalne diete je primeren tudi za vse, ki imajo dolg delavnik in za vse, ki kuhajo za družinske člane. Jedilniki so preprosti, sestavljeni iz izdelkov, ki so na voljo v naših trgovinah. Nekatere jedi lahko skuhate za več dni in jih spravite v zamrzovalnik. Lahko pa uživate le jedi, ki jih imate radi, seveda pod pogojem, da urnika prehranjevanja in kombinacije živil ne spreminjate.

Kaj spada pod beljakovine: Meso (prednost ima kuhano ali dušeno nemastno meso: npr. perutnina, ribe), morski sadeži, sir, jajca, mleko in mlečni izdelki (kislo mleko, kefir, jogurti, skuta,...), tofu, sejtan,... Zelenjava v času beljakovinskega dne: špinača, ohrovt, brstični ohrovt, repa, cvetača, soja, sojini kalčki, zelje, paradižnik, pesa,...

Kaj spada pod škrob: Riž, fižol, grah, koruza, soja, leča, čičerika, krompir, zrna ajde, ječmena, prosa in drugih žit (škrobni ogljikovi hidrati),...

Kaj spada pod ogljikove hidrate: Sladkor, testenine, pice, sladkarije, sladoled, slano in sladko pecivo, kosmiči iz različnih žit, ajdovi in koruzni žganci, polenta, kuskus,...

Zelenjava v času ogljiko-hidratnega dne: pesa, zelena, paradižnikova in kumarična solata.

Sadje: Sveže in suho sadje, oreščki, semena, kompoti, sadne juhe, pečeno sadje,... Potrebno je uživati raznovrstno sadje, oz. pri vsakem obroku drugo vrsto sadja. Sadje pa lahko zamenjate tudi s svežo nezačinjeno zelenjavo.

Vodni dan: Namenjen je čiščenju organizma. Spijte ogromno naravne, čiste vode. Če ne zdržite, lahko pojeste zelenjavno juho.

Pijača: Voda (vsaj 2 l na dan), nizkokalorične pijače z manj ali brez sladkorja, kava in čaj (a brez sladkorja), sadno-zelenjavni sokovi (ampak pazi, saj štejejo za obrok). Uživanje alkohola ni dovoljeno, saj zavira proces hujšanja. Pijačo se lahko uživa 10 min pred ali vsaj pol ure po obroku, saj bi naj tekočina razredčila prebavne sokove in jim tako preprečila uspešno razgradnjo.

Prvi in drugi dan je pri kosilu dovoljeno jesti kruh (1 kos, najbolje polnozrnatega), obvezno po kosilu pa se spije 3 dl juhe. V dnevih ogljikovih hidratov pa je za večerjo košček jedilne čokolade celo obvezen, saj naj bi temna čokolada zadrževala izbruh alergij, ki se lahko pojavijo med dieto.

Velikost obrokov[uredi | uredi kodo]

Za kosilo je priporočeno pojesti količino hrane, ki ustreza polnemu globokemu krožniku, za večerjo pa polovico manj ter brez kruha in juhe. Sadje za zajtrk ali v času sadnih dni se lahko je v več obrokih po 2 velika sadeža ali skodelica drobnega sadja naenkrat. Seveda pa je logično, da manj kot boste pojedli, bolj boste shujšali. Če pa ste se odločili, da boste shujšali za manj kg, lahko pojeste več. Tako si lahko z velikostjo obrokov prilagajate število izgubljenih kg.

Naslednjih 90 dni[uredi | uredi kodo]

Po dieti še vedno 90 dni jeste za zajtrk samo sadje, ostalo jeste normalno, kar pomeni, da lahko spet začnete mešati beljakovine, škrob in OH ali pa ostanete pri sistemu ločevanja, vendar pa ne smete nadaljevati z dieto. Če v tem obdobju izgubite še tri kilograme, bi naj bilo to zagotovilo, da je prišlo do sprememb metabolizma. Diete ne smete izvajati naslednje tri mesece.

Telesna aktivnost[uredi | uredi kodo]

Brez gibanja ne gre, saj je osnovno pravilo hujšanja zmanjšanje vnosa kalorij ob hkratni povečani porabi le-teh. Redno gibanje pripomore k prožnosti telesa in razvitju mišičnega tkiva ter poveča presnovo, kar pomeni, da telo nenehno porablja energijo, tudi med spanjem. Priporočeno se je gibati vsak dan vsaj pol ure. Že preprost dnevni sprehod čudežno deluje na dobro počutje in zdrav videz.