Jedci smrti

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Jedec smrti)
Harry Potter organizacija
Jedec smrti
Glavni stan Malfoy Manor
Vodja Mrlakenstein
Cilji Ohranitev čiste krvi in služenje Mrlakensteinu
Sovražniki Harry Potter, Feniksov red, Dumbledorjeva armada, Ministrstvo za čaranje, bunkeljni
Prvi nastop Izraz je prvič uporabljen v Harry Potter in ognjeni kelih, člani organizacije se že pojavijo v prvih treh serijah.

Jedci smrti (v izvirniku angleško Death Eaters) so skupina izmišljenih likov v fantazijskem svetu serije o Harryju Potterju avtorice J. K. Rowling.

Jedci smrti so coprniki, privrženci glavnega antagonista Mrlakensteina, ki se zavzemajo za očiščenje čarovniške skupnosti z odstranitvijo vseh, ki imajo v sebi bunkeljsko kri (torej potomcev ne-čarovniških staršev). Poleg tega želijo ustvariti nov red z Ministrstvom za čaranje in terorizirajo čarovniško skupnost s pobijanjem nasprotnikov (predvsem članov Feniksovega reda). Vsi niso prostovoljno Jedci smrti - nekateri so pod kletvami ali pa so Jedci smrti zaradi strahu pred Mrlakensteinom. Na levi roki nosijo »Mojstrovo znamenje«, ki je v obliki lobanje, ki ji iz ust leze kača. To znamenje Mrlakenstain uporablja da katerega koli med njimi prikliče k sebi ali se on udejanji ob njemu. Pogosto nosijo ogrinjala s kuto in maske.

Kot skupina se prvič pojavijo v delu Harry Potter in ognjeni kelih, posamezni člani pa že v predhodnjih knjigah. Jedci smrti so bili:

Malfoyjevi so edini, ki preživijo v sedmem delu v boju na Bradavičarki.