HP-45

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Žepni kalkulator HP-45

HP-45 (s kodnim imenom »Wizard« (Čarodej)[1], kar je bila prva znana raba kodnega imena za kalkulator) je bil tretji žepni kalkulator ter drugi znanstveni žepni kalkulator podjetja Hewlett-Packard. Izdelali so ga leta 1973. Prodajna cena je bila 395 $. Izdelovali so ga do leta 1976, ko je bila cena 195 $.

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

Bil je izboljšava prvega žepnega kalkulatorja HP-35. Še posebej pomembna novost je bila zlatorumena dvižna (shift) tipka f, s katero so druge tipke dobile dodatno funkcijo.

HP-45 je za priboljšek vseboval tudi nedokumentirano uro, ki je omogočala uporabnikom sicer ne preveč točen način štoparice. Ura ni bila točna, ker ni imela kristalnega oscilatorja. Takšen oscilator je imel kasneje HP-55. HP-45 je imel nadzor izhodnega formata (namesto čisto samodejnega formata HP-35).

Kot vsi kalkulatorji podjetja Hewlett-Packard v tem in kasnejšem času je HP-45 uporabljal obrnjeni poljski zapis (RPN) in fiksni štirinivojski samodejni sklad operandov (X, Y, Z, T). Imel je 35 tipk in 12 mestni prikazovalnik števil z rdečimi svetlečimi diodami (LED).

Tipke[uredi | uredi kodo]

1/x ln ex FIX f
x2 →P SIN COS TAN
x<>y R↓ STO RCL %
ENTER↑ CHS EEX CLX
- 7 8 9
+ 4 5 6
× 1 2 3
÷ 0 . Σ+

Opombe in sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Mier-Jedrzejowicz, Wlodek. »HP Calculator History - The HP-45« (v angleščini). Pridobljeno 26. oktobra 2008.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]