Belvedere (arhitektura)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Belvedere pri Blenheimski palači
Paškova hiša, kronana z belvederom (Moskva, Rusija)

Belvedere ali belvidere (v italijanščini pomeni 'lep pogled'; v SSKJ kraj, prostor z lepim razgledom) je arhitekturna zgradba, ki je namenjena izkoriščanju lepega ali slikovitega razgleda.[1] Medtem ko je belvedere mogoče zgraditi v zgornjem delu stavbe, je dejanska zgradba lahko kakršne koli oblike, bodisi stolp, kupola ali odprta galerija.[2] Lahko gre za ločen paviljon na vrtu ali pa se izraz uporablja za tlakovano teraso z dobrim razgledom, vendar brez dejanske stavbe.

Uporablja se lahko tudi za celotno stavbo, na primer v Belvedere na Dunaju, velika palača ali grad Belvedere, okrasna zgradba v New Yorku.

Na pobočju nad Vatikansko palačo je Antonio del Pollaiuolo zgradil majhen paviljon, imenovan palazzetto ali Belvedere za papeža Inocenca VIII.. Nekaj ​​let pozneje je Donato Bramante po naročilu papeža Julija II. Vatikan povezal z Belvederjem z ustanovitvijo Cortile del Belvedere ('dvorišče Belvedera'), v katerem je stal Apolon Belvederski, med najbolj znanimi antičnimi skulpturami. S tem se je začela moda belvederjev v 16. stoletju.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Belvedere«. britannica.com. Pridobljeno 6. julija 2017.
  2. »Belvedere bell ve DEER«. Illustrated Architecture Dictionary. buffaloah.com. Pridobljeno 6. julija 2017.

Splošna referenca[uredi | uredi kodo]