Artatama I.

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Artatama I. (sanskrt Ṛta-dhaman, Njegov dom je Rta)[1] je bil kralj huritskega kraljestva Mitani[2] ki je vladal v poznem 15. stoletju pr. n. št. Bil je sodobnik egipčanskih faraonov Amenhotepa II. in Tutmoza IV.

O Artatami I. je malo znanega, ker ni zapustil nobenega pisnega dokumenta. V Amarnskih pismih je omenjen kot vladar, ki je sklenil zavezništvo s Tutmozom IV. Po sodobni interpretaciji sicer zelo skopih virov je prišel na oblast v času, ko so Mitani resno ogrožali Hetiti.[3] Ker je Mitaniju grozila vojna na dveh frontah, s Hetiti na severu in Egipčani na jugu, je Egiptu predlagal mirno delitev spornih ozemelj v Siriji.[3] Mirna rešitev starih sporov se je razvila v politično in vojaško zavezništvo, čeprav so Egipčani več let dvomili v mitansko iskrenost.[4] Kasneje je Tutmoz IV. predlagal poroko z Artatamovo hčerko.kar je Artatama iz neznanega vzroka zavrni.[5] Egipčani so mu zatem poslali še sedem ženitnih ponudb preden se je Artatama z njo končno strinjal.[5]

Artatama I. je bil oče kraljice Mutemvije in po materini strani stari oče Amenhotepa III. Nasledil ga je je sin Šuttarna II.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Mario Liverani (2014): The Ancient Near East: History, Society and Economy. Routledge. Text 16.1.
  2. Mitanni, Encyclopædia Britannica, 2008. Encyclopædia Britannica Online. 9. junij 2008.
  3. 3,0 3,1 Bryce, str. 144.
  4. Bryce, str. 144-145.
  5. 5,0 5,1 Bryce, str. 145.
Artatama I.
ni znano
Predhodnik: 
Šauštatar
Kralj Mitanija
pozno 15. stoletje pr. n. št.
Naslednik: 
Šuttarna II.

Vira[uredi | uredi kodo]

  • Bryce, Trevor (2005): The kingdom of the Hittites. Oxford University Press. ISBN 0-19-927908-X.
  • Petrie, Flinders. Mitannian (Armenian) origin.