Nosečnostna kategorija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Zdravila in nosečnost)
Jump to navigation Jump to search

Nosečnostna kategorija pomeni oceno tveganja določenenega zdravila za nerojenega otroka, če ga prejme nosečnica. Ne vključuje pa tveganja, ki ga prinašajo učinkovina ali njeni presnovki, če se izločajo v materino mleko.

V Registru zdravil, bazi ki zajema zdravila na slovenskem tržišču, so učinkovine razvrščene glede na nosečnostne kategorije Združenih držav Amerike in ki jih objavlja Urad za prehrano in zdravila (FDA).

Kategorije po FDA[uredi | uredi kodo]

Zdravila so razvrščena v 5 kategorij, pri čemer posamezna kategorija pomeni naslednje [1]:

Nosečnostne kategorije po FDA
A Nadzorovane raziskave pri nosečnicah niso dokazale, da bi snov škodovala plodu.
B Raziskave na živalih niso dokazale škodljivosti, vendar nadzorovane raziskave na ljudeh niso bile opravljene oziroma so raziskave na živalih pokazale škodljivosti, ki pa niso bile potrjene z nadzorovanimi raziskavami pri ljudeh.
C Raziskave so pokazale škodljivost pri živalih; nadzorovanih raziskav pri ljudeh ni; niti za ljudi niti za živali ni raziskav. Zdravila iz te skupine naj se uporabljajo samo, če dobrobit odtehta tveganje.
D Obstaja pozitiven dokaz škodljivosti za plod, vendar dobrobit za mater lahko vseeno odtehta tveganje v določenih primerih.
X Raziskave pri živalih in ljudeh so dokazale škodljivost. Dobrobit ne odtehta tveganja, zato so zdravila iz te skupine prepovedana v nosečnosti.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. http://www.ivz.si/register/pdf/nosecnost.pdf Register zdravil, Predpisovanje zdravil v nosečnosti, vpogled 8. 9. 2010.