Uporabnik:Gap/Wikimania2005

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Wikimania 2005[uredi | uredi kodo]

http://www.wikimania.org

Poročila[uredi | uredi kodo]

Avian | Frankfurt, 8. 8. 2005 @0819

Na konferenci je bilo mogoče že od prvega dne kupiti nemško Wikipedio na DVDju za 10 evrov. Danes pa je podjetje Directmedia, ki je izdelalo DVD, predstavilo postopek izdelave in svoje načrte za prihodnost.

Directmedia je Wikipedio sprva želelo uporabiti le kot demonstracijo zmogljivosti svojega novega programa za pregledovanje elektronskih enciklopedij in slovarjev (podjetje namreč ponuja stare enciklopedije in slovarje z zgodovinsko vrednostjo v elektronski obliki). | preberi več ...

Sobota, 6. avgust[uredi | uredi kodo]

Avian | Frankfurt, 6. 8. 2005 @1946

Drugi dan na konferenci Wikimania se je začel z GPG (GNU privacy guard) delavnico in keysigning partyjem - to je organiziranim podpisovanjem javnih ključev, ki se uporabljajo pri enkripciji in digitalnih podpisih. Takšni dogodki so precej pomembni za varno komunikacijo v skupnostih, kot so razvijalci odprte kode in urejevalci Wikipedije. Omogočajo namreč medsebojno preverjanje ključev (ali določen ključ res pripada določeni osebi) brez neke centralizirane organizacije, ki bi skrbela za overjanje ključev (v poslovnem svetu se kot avtoriteta, ki jamči, da nek ključ pripada določeni osebi, pogosto uporablja specializirano podjetje). | preberi več ...

Petek, 5. avgust[uredi | uredi kodo]

Tcie | Frankfurt, 5. 8. 2005 @1921

Prvi dan predavanj in delavnic na Wikimaniji se je začel z zajtrkom v hotelu. Med udeleženci je najti ljudi z vsega sveta, med drugim Brazilce, Indonezijce, Brazilce, Kitajce in Južnoafričane. Vsi udeleženci so se ob 9.30 razkropili v več skupin, od katerih je največja poslušala sklop predavanj "Semantična mreža" v veliki dvorani. Na njem so poslušalci lahko izvedeli množico zanimivosti o pomenoslovju in urejanju vikipedičnih vnosov za čim boljšo avtomatizacijo sortiranja podatkov. Vzporedno s tem sklopom predavanj je potekalo tudi predavanje o časovnih trakovih v Wikipediji, predavanje o (samo)izobraževalnih vidikih vikipedične skupnosti, primerjanje Wikipedije z ostalimi odprto-licenčnimi projekti ter predavanje o lokalizaciji Wikipedije in v tem okviru obdelava kitajske Wikipedije. Ob 11. uri je Jimmy "Jimbo" Wales predstavil deset temeljnih stvari, ki naj bi bile v prihodnosti proste.

Sledilo je kosilo, ob 14.30 uri pa nadaljevanje predavanj; med drugim sta udeleženec iz Južnoafriške republike ter nekdanji pripadnik Geekcorps v Maliju govorila o pomenu Wikipedije za tretji svet, druga skupina z udeleženci iz Šanghaja pa o politiki Wikipedije, o sporih z oblastmi ter NPOV. Zvečer je potekalo tekmovanje Trivia Contest, na katerem je bila zmagujoča skupina nagrajena z izdajami Wikipedije na DVD-ju.

Otvoritev Wikimanie[uredi | uredi kodo]

Tcie | Frankfurt, 4. 8. 2005 @2308

Z nocojšnjim dnem se je začela prva mednarodna konferenca Vikipedistov v Frankfurtu. V popoldanskem času sta potekala registracija in sprejem udeležencev. Sledilo je spoznavanje ter pogovori z nekaterimi razvijalci sistema MediaWiki. V večernih urah se udeleženci družijo med seboj in s svojimi prenosniki, ki jih s svetom povezuje odprta brezžična spletna povezava.

Srečanje poteka v konferenčnih dvoranah mladinskega hotela v mirnem območju na bregu reke Majne, vstopnica pa stane 65 € po osebi. Zaenkrat se je na samem prizorišču registriralo približno 160 udeležencev, med drugim tudi štiričlanska slovenska odprava.


Prihaja Wikimania[uredi | uredi kodo]

Tcie | Ljubljana, 4. 8. 2005 @0917

V Frankfurtu na Majni se v četrtek, 4. avgusta, začenja Wikimania, prva mednarodna konferenca Vikipedistov.

Na Wikimaniji se bodo v štirih dneh odvila predavanja in delavnice, ki bodo obdelala različne vidike fenomena Vikipedije - vse od lekcij praktične uporabe do predavanj in pogovorov o teoretičnih pogledih na največjo prosto enciklopedijo na svetu. Udeleženci bodo imeli možnost pogovora z nekaterimi ustvarjalci, ki so vzpostavljali in še vedno skrbijo za tehnične in idejne temelje sistema.

V Frankfurt se odpravlja tudi štiričlanska ekipa slovenske Vikipedije, ki bo stremela k rednemu obveščanju vseh zainteresiranih preko te in nekaterih drugih spletnih strani.


Fotoreportaža[uredi | uredi kodo]

več fotografij ...

Wikimania, dan 4: organizacijski odbor na zaključni prireditvi; 7. 8. 2005
Wikimania, dan 3: obed na dvorišču; 6. 8. 2005
Wikimania, dan 2: pogovori udeležencev; 5. 8. 2005
Wikimania, dan 2: predavanje v veliki dvorani; 5. 8. 2005
Wikimania, dan 2: Jimmy "Jimbo" Wales in uvod v predavanja; 5. 8. 2005
Wikimania, dan 1: registracija udeležencev; 4. 8. 2005