Tarča (TV oddaja)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Tarča)
Jump to navigation Jump to search
Tarča
VoditeljErika Žnideršič
Država izvoraSlovenija
Produkcija
Lokacija(e) produkcijeStar studio oddaje
Dolžina60 minut (z oglasi)
Zunanje povezave
Spletna stran

Tarča je tedenska polemično-pogovorna oddaja Radiotelevizije Slovenija, ki je na prvem programu nacionalne televizije vsak četrtek ob 20. uri.[1]

Zgodovina oddaje[uredi | uredi kodo]

Prva voditeljica oddaje leta 2003 je bila Lidija Hren. Prva oddaja je bila na sporedu 25.2. 2003, dolga 90 minut, tema pa subvencije v kmetijstvu. V tem obdobju je bila predvajana enkrat mesečno. Po ukinitvi oddaje Pogledi Slovenije je septembra 2013 vloga osrednje tedenske pogovorne oddaje padla na Tarčo, ki so jo prevzeli voditelji Odmevov (Slavko Bobovnik, Rosvita Pesek, Igor E. Bergant) ter novinarki Janja Koren in Tanja Gobec. Urednica je v začetku leta 2014 postala Špela Šipek, ki je bila pred tem urednica informativnega programa na POP TV. Septembra 2014 je oddaja dobila enega voditelja. To je postal dotedanji dopisnik RTV Slovenije iz Berlina Boštjan Anžin. Novinarji oddaje so bili Borut Janc, Jure Brankovič in Tjaša Potisk.

Po smrti Špele Šipek[2] je oddajo začela urejati Ilinka Todorovski. V sezoni 2015/2016 so po poletni dilemi, ali jo sploh ohraniti, septembra oddajo skrajšali iz 90 na 55 minut in ekipo ustvarjalcev prepolovili, od začetka leta 2017 je del širše oddaje Studia 3.[3]

Konec januarja 2015 je po odhodu Boštjana Anžina na dopisniško mesto v Beograd vodenje oddaje prevzela Jasmina Jamnik do konca sezone.[4] Od 26. januarja 2017 vodi oddajo Erika Žnidaršič. Novinarja oddaje sta Žan Dolajš in Nataša Markovič.

Odmevnejše oddaje[uredi | uredi kodo]

Format oddaje[uredi | uredi kodo]

Oddaja se tedensko posveča najbolj aktualnim temam. Pri tem navadno gosti štiri do šest gostov z dodanimi gosti na vklopih v živo. Za oddajo se pripravijo tudi novinarski prispevki kot izhodišče za pogovor. Med oddajo se spremlja in objavlja odzive gledalcev na socialnih omrežjih in spletu (twitter, facebook,...).

Sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]