Internetna varnost

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Spletna varnost)
Jump to navigation Jump to search

Spletna varnost ali varnost na spletišču ali internetna varnost je veda, ki se ukvarja s stopnjo uporabnikove osebne varnosti, varnostnih tveganj do zasebnih podatkov in premoženja, povezanega z uporabo interneta ter samozaščite pred računalniškim kriminalom na splošno.

Zaradi stalnega povečevanja števila uporabnikov interneta je potrebna tudi vse večja skrb za varnost na internetu tako za otroke kot tudi za odrasle. Splošna skrb glede varnosti na internetu vključuje: zloraba uporabnika (nezaželena pošta, spletno ribarjenje ali zvabljanje, spletno ustrahovanje, spletno zalezovanje , itd.), spletne strani in programske opreme (namestitev zlonamerne programske opreme, računalniški virusi, itd.) in različne tipe opolzkih ali žaljivih vsebin. Na internetu so lahko storjena različna kazniva dejanja, kot so zalezovanje, kraja identitete in podobno.

Večina socialnih omrežij in spletnih klepetalnic vsebuje stran z informacijo o varnosti. Številne skupine, vlade in organizacije so izrazile pomisleke glede varnosti otrok, ki uporabljajo internet. V mesecu februarju se po vsem svetu praznuje Dan varnejše rabe interneta z namenom ozaveščanja o varnosti interneta. Kampanijo »Get Safe Online« v Veliki Britaniji je sponzorirala vladna agencija, imenovana »Serious Organized Crime Agency« (SOCA) in glavni internetni podjetji, kot sta Microsoft in eBay.