Softball

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Softball je ekipni šport. Najbolj popularen je v Združenih državah Amerike, vendar ga poznajo tudi v drugih državah. Softball je podobna igra kot baseball. Glavne razlike med softballom in baseballom so predvsem v opremi pa tudi v pravilih. Softball žogice so večje kot pri baseballu, ena od razlik pa je tudi izmet žogice (pri baseballu je to nad roko, pri softballu pa pod). Začetnik tega športa je bil George Hanckock v Chicagu, Illinois. Za prvo odigrano tekmo so namesto žogice uporabili zvito boksarsko rokavico, za kij pa ročaj metle.

Oprema

Potrebna oprema pri softballu je žogica, rokavica, kij, dres in zaščitna oprema. Zaščitno opremo predstavljajo čelade pri ekipi v napadu ter ščitniki za noge in prsa pri catcherju (lovilcu).

Žogica

Kljub poimenovanju tega športa (soft-mehek) žogice niso posebno mehke. Velikost žogice niha glede na način igre. V mednarodnih pravilih igre je pri fastpitchu dovoljen obseg žogice 30.5±0.3 cm, teža pa je med 178 g in 198.4 g, pri slowpitchu pa je obseg 29.7±0.3 cm in teža med 166.5 g in 173.6 g. Žogica je po navadi narejena iz rumenega ali belega usnja; dva kosa usnja, v obliki številke osem, sta sešita skupaj z rdečo nitjo. Jedro žogice je lahko narejeno iz dolgih vlaken kapoka, iz mešanice plute in gume ali pa iz drugih dovoljenih materialov (»Official Rules of Softball«).

Kij

Kij je lahko narejen iz kovine (po navadi aluminij), lesa ali pa iz mešanih materialov (ogljikova vlakna, itd.). Velikost kija je odvisna od posameznika. Pri fastpitchu leseni kiji niso dovoljeni.

Rokavica

Vsi igralci v obrambi nosijo rokavico iz usnja ali podobnega materiala. Rokavica je narejena tako, da je med palcem in kazalcem žepek, kamor lovimo žogico. Igralec na prvi bazi in lovilec imata možnost uporabe prilagojene rokavice. Ta rokavica se od navadne razlikuje po tem, da vsak prst ni posebej ločen in da je dodatno oblazinjena. Rokavice, ki se uporabljajo za softball, so po navadi večje od tistih za baseball.