Smoothie

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Smoothie je v angleškem govornem območju hladna pijača iz zmiksanega svežega sadja. Veliko smoothiejev poleg svežega vsebuje tudi zmrznjeno sadje, zmleti led in zmrznjen jogurt. Po gostoti so podobni milk-shakeom, vendar ne vsebujejo mleka in/ali sladoleda.[1] V Sloveniji je »Smoothie« registrirana blagovna znamka družbe Fructal d.d.

Popularen je v vseh starostnih skupinah zaradi dobrega okusa, svežega sadja in hranljivih snovi. Ciljna skupina so mladi ljudje, s hitrim tempom življenja, ki jim malo višja cena tega kakovostnega izdelka ne predstavlja ovire. Pa seveda tudi navdušenci nad zdravo prehrano.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Na ameriški zahodni obali se smoothieju podobni sadni napitki začnejo prodajati že okrog 1930, v 1940. letih pa se je dalo dobiti tudi že prve recepte ('banana smoothee', 'pineapple smoothee') [1].

Ime se je pojavljalo v dveh oblikah, »smoothee« in »smoothie« in je označevalo pijačo, narejeno z mešalcem. Uporabljati se je začelo v 60. letih. Oče napitka in imena naj bi bil Steve Kuhnau, lastnik in ustanovitelj podjetja Smoothie King. Sam je bil alergičen na mlečne izdelke, zato ni mogel piti pijač, kot so bili milk-shake-i in naj bi zato izumil smoothie, pijačo, ki ne vsebuje mleka.[2]. Samo ime datira že v leto 1900, vendar ni bilo povezano ne s sadjem ne z napitki (vir 1). V 60.ih jih začnejo prodajati v prodajalnah sladoleda in trgovinah z zdravo prehrano (predvsem v Kaliforniji), kar je verjetno posledica povečanega zanimanja za makrobiotiko v tistem času [1].

Prvi smoothiji so bili narejeni iz sadja, sadnega soka in ledu, nekateri so vsebovali še zmleto zmrznjeno mleko, stregli pa so jih v lokalnih restavracijah z zdravo prehrano.

Smoothiji so bili najbolj popularni v Kaliforniji, zato ne preseneča, da je prva zaščitena smoothie blagovna znamka, ki se je pojavila v sredini sedemdesetih let, nosila ime California Smoothie, producirala pa jo je California Smoothie Company iz New Jersey-a.

V 1980. letih se povečujejo zahteve po zdravem življenju in ob porastu vsakovrstnih vrst 'zdrave hrane' postanejo moderni tudi smoothiji. Takrat se odprejo tudi prve specializirane prodajalne. V širšo uporabo pridejo v začetku 1990.ih, tako v restavracijah kot v supermarketih. Takrat začne veliko družb uporabljati zmrznjen jogurt, ponekod v Mediteranskem prostoru in na Bližnjem vzhodu uporabljajo tudi med. Če mu dodamo alkohol, dobimo cocktail.

Zdravje[uredi | uredi kodo]

Smoothiji so nekakšen zaščitni znak ljudi, ki živijo zdravo. Po navadi jih lahko najdemo zraven zdravih produktov, kot so tofu, sveže sadje, zelenjava etc.

Smoothie vsebuje veliko vlaknin, vitaminov in antioksidantov ter daje uporabniku veliko energije. Poslužujejo se jih tudi športniki. Večina proizvajalcev smoothiejev se drži načela 'pet na dan'.

Nekateri nutricionisti opozarjajo na 'halo efekt', ki spremlja smoothije. Gre predvsem za to, da ljudje zaradi pretiranega navdušenja nad 'absolutno zdravim' izdelkom 'brez konzervansov in barvil' ta izdelek pretirano uporabljajo in s tem prekoračijo priporočen dnevni vnos kalorij. Pri smoothiju lahko do tega pride zato, ker vsebuje sadje, ki že po naravi vsebuje veliko sladkorja ter dodana jogurt in med.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. ^ 1,0 1,1 1,2 http://www.smoothiecentral.com/history_of_smoothies.htm Zgodovina smoothiejev
  2. ^ http://www.smoothie.si Fructal Smoothie